Süket fülek

0
762
Illusztráció: Pixabay

Hiszek abban, hogy az asszertív kommunikáció bármilyen korban tanulható – írja Kasza Izabella pszichológus. A szakember hangsúlyozza, hogy az asszertív kommunikáció nem azt jelenti, hogy kizárólag szép, pozitív, örömteli dolgokról, eseményekről beszélünk, csupán a beszélgetés módját jelöli. Egyetemistaként tanultuk, hogy ha szeretettel fordulunk mások felé (elsősorban a gyerekek felé, de nem csak), énközléssel kommunikálunk, akkor ki lehet hozni a gyerekből, a másik félből a legjobbat, legnemesebbet. Pusztán a szakirodalmat olvasva elhittük, hogy ez valóban így van. Elhittük, hogy ha felnőtt, értelmes emberek beszélnek, akkor nem történik olyan, hogy csak úgy elbeszélünk egymás mellett, hogy nem értjük, nem fogadjuk el a másik fél álláspontját. Aztán közelről látva gyereket, elkezd az ember néha (őszintébben fogalmazva elég gyakran) kételkedni a szakirodalomban.

Azon pedig már hosszabban kell töprengeni, hogy felnőttek között miért nem használjuk az erőszakmentes kommunikációt, miért nem figyelünk oda igazán a másikra, miért nem hallgatjuk meg baráti, munkahelyi, családi vitákban a másik felet? Miért nem gondolkodunk el azon, hogy a másik fél álláspontja is fontos lehet? El szoktunk-e vajon legalább futólag töprengeni rajta? Belegondolunk néha a másik helyzetébe? Azon, mi a nehéz neki? Miért látja ő másképp ugyanazt a dolgot? Miért reagálunk pusztán süket fülekkel a másik fél problémájára?

Július van, a Szent Vér hónapja. Egyházunk Jézus Krisztus szenvedéstörténetéhez való kötődésének különleges kifejeződése a Szent Vér tisztelete – Jézus áldozatának elismerése, hogy vérét ontotta az emberiség megmentéséért. IX. Piusz 1849. június 30-án nyilatkozatot adott ki, hogy ünnepet üljenek a Szent Vér tiszteletére – olvashatjuk a Magyar Katolikus Lexikonban. Később X. Piusz pápa július 1-jére tette az ünnepet. A II. vatikáni zsinat után kikerült a naptárból, de egész júliust a Szent Vér tiszteletének lehet szentelni – olvassuk javaslatként. Nem szeretem az érzelgős dolgokat, de azért eszünkbe juthat így nyár elején is, hogy ha Jézus vérét ontotta az emberiség megmentéséért, kis erőfeszítésekre mi is képesek lehetünk. Első lépésként talán nyissuk ki kicsit a fülünket, hallgassuk meg mások álláspontját is. Nemcsak a vidám, jókedvű beszélgetésekben, hanem akkor is, ha az a másik vélemény a miénktől eltér, ami ugye, néha kellemetlen.

Az írás megjelent a Vasárnap július 9-i számában.