Jól és jóra használni javainkat – a Jézus Szíve Társasága káptalani gyűlése

0
836

A Jézus Szíve Társasága 2023. június 25. – július 9. között Tahiban, a SZÍV Lelkiségi Központban tartotta káptalani gyűlését. A hatévente megszervezett káptalannak, mint a legfőbb tanácskozó és döntéshozó testületnek, legfontosabb feladata az előző hat év kiértékelése, valamint azon irányelvek meghatározása, amelyek a következő időszakban a közösség megújulását szolgálják.

A Szentlélek hangjára való odafigyelést, a megújulásra kész nyitottságot segítette a káptalan előtti háromnapos lelki gyakorlat, melynek során Lobmayer Imre SchP Ábrahám történetének felidézésével segítette a testvéreket Isten akaratának közös keresésében, hogy megértsék az „itt és most” szükségleteit és feladatait: – milyen szolgálatokra várja az Úr a közösséget, milyen kihívások állnak előttük, mit kell elengedni, mit kell megtartani, hol, milyen területen szükséges megerősíteni a jelenlétüket…

Az első világháborút követően a kor szükségleteire válaszoló női apostoli társaságot P. Bíró Ferenc SJ alapította 102 évvel ezelőtt. A mostani káptalanon – gazdag múltjuk értékeit is figyelembe véve – elmélyítették, újraértelmezték karizmájuk sajátos jellemzőit, melyek közül kiemelkedik a szemlélődő gyakorlatiasság, mely áthatja a testvérek mindennapjait. Ugyancsak fontosnak gondolják a nők szolgálatát, mely az elmúlt években többféle módon is kibontakozott; például az Igent mondok online lelkigyakorlat, nők számára meghirdetett lelki napok, egyéb programok.

A káptalanon sor került a Jézus Szíve Társasága általános elöljárójának és három tanácsosának megválasztására is. Az új vezetőség tagjai: Gergely Katalin SJC általános elöljáró, Mézinger Gabriella SJC általános asszisztens, Halmi Krisztina SJC és Tyukodi Beáta SJC tanácsosok.

Köszönjük, és továbbra is kérjük minden testvérünk, barátunk, ismerősünk imáját…

Jézus, Te vagy a világegyetem középpontja és minden szív királya. Segíts minket, hogy az ajándékba kapott teremtett világot a Te akaratod szerint – jól és jóra – használjuk! Ámen.

Forrás: Jézus Szíve Társaság