Relaxációs műhelyfoglalkozás zajlott Szatmárnémetiben

0
344

A szatmárnémeti Barátság Házába járó gyermekek szülei egy órára félretették mindennapi teendőiket, és átadták magukat a zene élményének.

A gyermekeknek nyújtott szolgáltatások mellett, a Szatmári Egyházmegyei Caritas égisze alatt működő Barátság Házában rendszeresen szerveznek olyan foglalkozásokat, amelyekbe az ellátottak szülei is bekapcsolódhatnak, de tartanak kimondottan az anyukáknak és apukáknak szóló programokat is. A gyermekneveléssel kapcsolatos különböző témák megbeszélésétől a kézműves foglalkozásokon át, a szabadidős tevékenységekig a szülőknek nyújtott programok skálája igen széles. Ezen a héten például egy rendhagyó relaxációs műhelyfoglalkozáson vehettek részt, Cserey Csaba dobművész irányításával.

Csabcsi olyan keleti hangszereket szólaltatott meg, amelyek révén a jelenlévők a mindennapok problémáitól eltávolodva újra felfedezhették a természet hangjait, a lélek, a csend hangját. A különböző doboknak köszönhetően hol az óceán hullámainak, hol a végtelen pusztában zúgó szélnek a moraja, hol a sötétben égő tűz pattogása töltötte be a termet.

Cserey Csaba minden egyes magával hozott zenei eszközt bemutatott a közönségnek, kifejtve azt, hogy milyen célra használták őket hagyományosan, megosztva továbbá számos érdekességet is azok történetével kapcsolatban.

Az ismertebb ütőshangszerek mellett – sámándobok, kínai gong, tibeti tálak, darbuka, esőfa – egy új, csak körülbelül két évtizede létező különleges hangszert is magával hozott: a handpant. „Egy hangból több hang szól – ez benne a csoda. Ettől van az, hogy egy ember játszik a hangszeren, de úgy hallatszik, mintha többen játszanának” – mutatott rá Csabcsi arra, miben is áll a handpan egyedisége.

Az esemény végén a közönség tagjai szabadon kérdezhettek a dobművésztől, továbbá kipróbálhatták a megszólaltatott hangszereket. Az egyik résztvevő kíváncsi volt arra, milyen ritmusokkal idézik meg a sámánok az esőt, amit Csabcsi szívesen meg is mutatott. Nagy volt az érdeklődés a tibeti tálak iránt, amelyeknek a relaxációs hatását a közönség több tagja is kipróbálta.

A rendhagyó zenei műhelyfoglalkozás emlékezetes marad minden résztvevő számára. Az eseménynek köszönhetően a jelenlévők megtapasztalhatták, hogy a zene révén, relaxált állapotban, sokkal mélyebb szinten élhetjük meg a pillanatot.

Kép és szöveg: Palincas Erika