A szülőföld megtart és hazahív

Megáldották a részben megújult berecki templomot a háromszéki papok találkozóján

0
1481

Az évenként megrendezett, a háromszéki származású papokat egybehívó találkozóra idén július 5-6-án került sor Bereckben. A találkozón a gyulafehérvári érsek megáldotta a részben felújított plébániatemplomot. A szentmise végén az egyházközség szülötte, Kosztándi István Liszt Ferenc-díjas hegedűművész adott koncertet.

„Találkozunk az omló föld porában,
Találkozunk a forró napsugárban,
Találkozunk a könnyben és a dalban,
Találkozunk szélcsendben, zivatarban,
jó sorsban, rossz sorsban,
rossz szóban, jó szóban.
Bolcsőben. Temetőben.
Tavaszi csokorban.
Ha másutt nem,
Mindenség tenger partján …
Találkozunk – ó , ezerszínű szent búcsúszó
a búcsúzkodók ajkán.”

…remegtette meg a berecki Szent Miklós római katolikus templom hívő közösségének szívét és lelkét Jénáki Anna szavalata, Wass Albert versének mélyreható üzenete a háromszéki születésű papok Bereckben szervezett találkozója alkalmából, július 5-én.

A nagy ünnepek alkalmát idéző nagy számban megjelent hívők meghatódottan fogadták a bevonuló papságot, dr. Kovács Gergely érseket, dr. Kerekes László püspököt, a nagyszámú ministránscsoportot.


Csomós László helyi plébános az Evangelii gaudiumot idézte felvezetőjében: „Csakis az Isten szeretetével való, boldog barátsággá átalakuló találkozásnak – vagy újratalálkozásnak – köszönhetően szakadunk el elszigetelt lelkiismeretünktől és önmagunkba zártságunktól. Akkor jutunk el a teljességgel emberi létre, amikor már többek vagyunk, mint emberiek. (…) Ha valaki befogadta ezt a szeretetet, amely újra értelmet ad életének, hogyan is zárhatná magába a vágyat, hogy közölje azt másokkal?” A plébános hangsúlyozta, ők is azért gyűltek össze háromszéki születésű püspökökként és papokként, hogy kifejezzék Isten iránti szeretetüket és egymás iránti barátságukat, törődésüket, amelyet nyíltan akarnak közölni mindenkivel, hogy nagyon jó a szerető Istennel élni és azt egymással találkozók alkalmával megosztani. Miután köszöntötte az érseket és a segédpüspököt, illetve a megjelent papokat Bereckben. A találkozón az érsek megáldotta a felújított templomot, szentbeszédében pedig bátorította a jelen lévő híveket, hogy valamennyien, akárcsak őseik, gondozzák az elődök verejtékes munkájával épített templomot és ehhez híven a építsék és gondozzák lelki templomaikat. ,,Jézus az egyetlen Úr, aki valamennyiünk lelki templomában ott lakozik, megmenti a benne bízókat.”

A szentmisében a megjelent háromszéki püspökök és papok bemutatására került sor, akiknek a ministránsok emlékplakettet, virágot adtak át. Az emlékplakettek készítője a martonosi Farkas Róbert.

„Hála és köszönet elsősorban az Istennek, a mai szép ünnepért és a kegyelmi ajándékokért, a találkozás öröméért — fogalmazott záróbeszédében Csomós László plébános. — Ugyanakkor köszönet az érsek és püspök atyáknak, valamint a paptestvéreknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel, és együtt mutathattuk be a legszentebb áldozatot a megújult templomban. Köszönjük népünkért végzett imádságaikat, fáradozásukat, valamint egyházmegyei szolgálatukat.”

A plébános köszönetet mondott továbbá:
az egyházközség híres szülöttének, Kosztándi István hegedűművésznek, aki fáradságot nem ismerve, első szóra haza utazott, hogy lélekemelő zenéjével ezt a rendkívüli szép találkozót és a templom megáldást még felemelőbbé tegye; Gergely Gábornak, a Boldog Özséb-plébánia kántorának, hogy közreműködött a koncert alatt; a felújítás megtörténtéhez nyújtott támogatásáért Románia és Magyarország kormányának, Kovászna Megye Tanácsának, a helyi önkormányzatnak, egyén intézményeknek és magánvállalkozásoknak, név nélküli támogatóknak.

,,Büszkeség tölt el a híveimért, igazán élő közösségben élhetem mindennapjaim — fogalmazott a plébános. — Nélkülük ez az ünnep nem valósulhatott volna meg! Többségében olyan emberek laknak Bereckben, akik szeretik egyházukat, papjukat, templomukat, szeretnek imádkozni, segítséget nyújtani. (Ezt mutatja az eddig felújított templom, plébánia, ravatalozó és a lelkek, amelyek nap mint nap igyekeznek megújulni.) Köszönöm a plébániai csoportok, egyháztanács, munkatársak áldozatos munkáját! Köszönet mindenkinek mindenért!”

Az ünnepi kivonulást követően került sor a berecki születésű, Magyarországon élő, nemzetközi hírnevű Kosztándi István hegedűművész ünnepi koncertjére. A művészt Balogh András egyházgondnok köszöntötte. A művész életútját vázolta, kiemelve a rendkívüli tehetséget, amivel megáldotta az Úr. A bemutatásban felhasználta a szintén berecki születésű Bedő Zoltán sepsiszentgyörgyi újságíró méltató szavait. A művész Bach-, Gounod-, Massenet-, Schubert- és Kreisler-műveket játszott. A jelenlévők külön tapssal jutalmazták a záróakkordként elhangzott magyar dalokat. A művésznek szánt ajándék a Gábor Áron keresztelési anyakönyvének másolatát is tartalmazta, valamint Bodó Csaba berecki templomot ábrázoló faragását. Mindkét ajándék jelzés értékű — a szülőföld megtart és hazahív.


A háromszéki születésű papok találkozója második napján, júliys 6-án a reggel 8 órai szentmisében megemlékeztek az elhunyt háromszéki papokról. Azt követően a helytörténeti gyűjtemény megtekintésére került sor, amelyet annak megálmodója és kivitelezője, Balogh András mutatott be.

Szöveg: Ferentzi László

Fotó: Héjja Bécó/Szent Miklós-plébánia, Bereck