Víctor Manuel Fernández argentin érsek a Hittani Kongregáció új prefektusa

1
485
Víctor Manuel Fernández argentin érsek. Fotó: Vatican News

A 60 éves La Plata-i érsek követi Luis Francisco Ladaria Ferrer bíborost a Hittani Kongregáció élén, akinek a szentatya megköszönte eddigi szolgálatát. Fernández érsek szeptember közepén lép hivatalba, emellett a Pápai Biblikus Bizottság és a Pápai Nemzetközi Teológiai Bizottság elnöki tisztét is rábízta Ferenc pápa.

Víctor Manuel Fernández 1962. július 18-án született az Argentína földrajzi közepén elhelyezkedő Alcira Gigenában, Córdoba tartományban. 1986-ban szentelték pappá a Villa de la Concepción del Río Cuarto egyházmegyében. Rómában szerzett bibliai szakirányú teológiai licenciátust a Pápai Gergely Egyetemen. Ezt követően a Buenos Aires-i Teológiai Fakultáson doktorált teológiából. 

1993-tól 2000-ig plébánosként szolgált egyházmegyéjében. Megalapította és vezette Río Cuartóban a Jézus, Jó Pásztor Laikus Képzési Intézetet és Tanító Központot. Egyházmegyéjében volt szemináriumi tanár, valamint a hitoktatásért és az ökumenizmusért felelős igazgató. 2007-ben részt vett Aparecidában a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák V. ülésén, majd tagja volt a záródokumentumot szerkesztő csoportnak. 2008 és 2009 között az Argentin Katolikus Egyetem Teológiai Karának dékánja, illetve az Argentin Teológiai Társaság elnöke volt. 2009-től kilenc éven át az Argentin Katolikus Egyetem rektora volt.

2013. május 13-án Ferenc pápa érsekké nevezte ki. Részt vett a családról szóló 2014-es és 2015-ös püspöki szinódusokon, tagja volt a szerkesztőbizottságnak is. 2017-ben az Argentin Püspöki Konferencia közgyűlésén megválasztották a Hit és Kultúra Püspöki Bizottság elnökének. 2018 júniusában elfoglalta La Platában az érseki széket. Tagja volt a Kultúra Pápai Tanácsának, illetve konzultora a Katolikus Nevelési Kongregációnak. Jelenleg tagja a Kultúráért és Nevelésért Felelős Dikasztériumnak.

Könyvek és tudományos cikkek szerzője. Több mint 300 publikációja jelent meg, sokat közülük számos nyelvre lefordítottak. Írásai jelentős biblikus felkészültségéről tanúskodnak, valamint arról a szüntelen törekvésről, amellyel a teológia és a kultúra közötti párbeszédet elősegítette. Emellett kitűnik belőlük az evangelizáló küldetés, a lelkiség és a szociális kérdések iránti fogékonysága.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News

1 HOZZÁSZÓLÁS