Nagy sikert aratott az első kaplonyi ferences bejárós tábor

0
1128
Fotók: Puvak Antal fr Marian OFM Facebook-oldala

Első alkalommal rendezték meg június 27. és 30. között Kaplonyban a bejárós ferences tábort. A Páduai Szent Antal-templom szomszédságában, a kolostorban élnek a ferences testvérek. Így nem meglepő, hogy az első tábor fő témája Assisi Szent Ferenc élete volt. A szervezők fő célja volt megismertetni és közelebb vinni a szent példáját a fiatalokhoz és a gyermekekhez.

Szent Ferenc szakítani kívánt az állandó mulatozással, a léha életmóddal. Bár gazdag családból származott, mégsem érezte teljesnek az életét; mígnem megérintette őt Isten szava. Attól a pillanattól kezdve nem volt már szüksége anyagi javakra és Krisztus szavát („Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől”) követve megalapította a ferences rendet. Ennek értelmében a tábor vezetőinek feltett szándéka volt megerősíteni az egyházi közösséghez való tartozás érzését.

Jól tudjuk, hogy Szent Ferenc barátokat, „kisebb testvéreket” gyűjtött maga köré. E gondolat mentén a szervezők igyekeztek bevonni a nagyobb korosztályt (16-18 év) mint segítőket a tábor lebonyolításába. A keddi és szerdai napokat a csapatépítésre, illetve az önismereti foglalkozásokra szánták. Fontos volt egy jól működő közösség kialakítása, összehangolása, hiszen csütörtökön és pénteken ezek a fiatalok vezették a kisebb gyermekeket. Hét kis csoportba osztották a gyerekeket, ahol két napon át Szent Ferenc életútját és a róla szóló történeteket dolgozták fel. Péntek délután pedig minden csapat előadott egy színdarabot Ferenc életéből. Amikor Isten Szent Ferencet hívta kezdetű dalt választották a tábor himnuszává, amit mind a négy napon vidáman, csengő hangon daloltak a résztvevők. Kincskereső játékot is rendeztek, amelynek az volt a lényege, hogy minden kiscsoport kapott egy feladványt, természetesen Szent Ferenccel kapcsolatosat, és amint azt helyesen megoldották, megkapták a kincshez vezető térképet. Négy feladatot és négy térképet foglalt magába a játék. Ezen kívül alkalom volt kézműveskedni, rajzolni, festeni, valamint a gyerekek óriási lelkesedéssel és kitörő örömmel fogadták a faragás kipróbálásának lehetőségét is. Nagy sikert aratott az első kaplonyi ferences bejárós tábor.  

Sepler Kinga