Négylábú segítő az Alzheimer Cafén

0
517
Fotó: Bodó Márta

A már megszokottá vált Alzheimer Café programjai közé új ajánlatot hoztak a szervezők: a különböző területeken ismert, használt állatasszisztált terápiát.

Ha a hónap utolsó szerdája, akkor Alzheimer Café Kolozsváron, a helyszín kezdetben a főtéri plébánia hittanterme volt, majd a nőszövetség lett a találkozások helye.

A főcél: segíteni azokat a családokat, amelyekben egy beteg köré szerveződik az élet. A gondozó gondozása elsődleges, hiszen embert próbáló feladat, és éppen a nagyváros emberforgatagában maradnak leginkább magukra a bajban levők.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Madaras Katalin a projekt felelőse, aki a szociális programokat szervező Andrássy Paulával együtt azon igyekszik, hogy támogató csoportot építsen ki a demens beteget gondozók számára, segítő foglalkozású szakembereket hívjon meg előadások tartására, a szerdai alkalmakon interaktív beszélgetéseket vezessen, és a közös kávézás egyfajta biztonságos sziget legyen, ahol a hasonló gondokkal küszködők megoszthatják nehézségeiket, egy órára felszusszanhatnak.

A szervezők folyton új lehetőségeket keresnek, amelyek egy-egy kicsit enyhíthetnek a különböző gondokon. Egy szellemileg leépülő beteg, aki már nem szívesen beszélget, egy segítő állat jelenlétének örül, mosolyt csalhat az arcára: ez a gondolat alakította a legutóbbi szerdai találkozót, ahová terápiás kutya felvezetőt is meghívtak, hogy ismertesse a módszerben rejlő lehetőségeket, illetve a Sétatéren tartott találkozóra alkalomra a Nap is kisütött. Zorka kutya elkísérte Andrássy Paulát, a találkozó végére mindenkitől ,,bezsebelt” egy simogatást, gyerekkori emlékek felidézésében segített, vagy ,,csak” egy kis derűt, gondtalan életörömet hozott, ,,osztott” a résztvevőknek.

Aki a beteg hozzátartozója számára egy ilyen állatasszisztált alkalmat, látogatást kért, azt összeírták, az alkalmak tapasztalatairól is beszámolunk majd, a következő találkozásig várják a hasonló gonddal küszködőket a csoportba, Madaras Katalint a 0728 254 128-as telefonszámon lehet keresni, a madaras.katalin@maltez.ro emailcímen lehet kérdezni, tanácsot kérni, témát javasolni.

MEGOSZTÁS