A lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozóra készülnek

0
633
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Nagyváradon találkozott július 1-jén, szombaton az a 25 fiatal, akik augusztus 1–6. között az egyházmegye képviseletében részt vesznek a Lisszabonban tartandó 37. Ifjúsági Világtalálkozón – adta hírül a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldalán.

Az ismerkedő, csapatépítő játékok előtt Böcskei László megyés püspök szólt a fiatalokhoz: „azért megyünk Lisszabonba, hogy egyrészt megmutatkozzunk a világ ifjúsága előtt, vigyünk valamit magunkkal, másrészt, hogy örülni tudjunk egymásnak. A találkozó kultúrák találkozója is lesz egyben, ezért arra kell törekednünk, hogy minél több értékes kapcsolatot építsünk köztünk és a részt vevő fiatalok között” – fogalmazott a főpásztor.

Az Ifjúsági Világtalálkozót háromévente tartják meg nemzetközi szinten, viszont a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották, így a 2019-es panamai találkozót a 2023-as követi. Több mint 400 000 fiatal regisztrált, hogy részt vegyen az augusztusi nemzetközi rendezvényen. Június elején közzétett videóüzenetében a szentatya hangsúlyozta: örömmel tölti el ezeknek a fiataloknak a vágya, hogy ebben az évben a portugál fővárosba utazzanak. Ferenc pápa eddig három Ifjúsági Világtalálkozót vezetett: a brazíliai Rio de Janeiróban 2013-ban; Krakkóban, Lengyelországban 2016-ban; és Panama Cityben 2019-ben. Az idei Ifjúsági Világtalálkozó mottójául Ferenc pápa Lukács evangéliumának egy idézetét választotta: „Mária felkelt és sietve elindult” (Lk 1,39), amely az angyali üdvözlet történetéhez kapcsolódik, amikor Szűz Mária az angyal bejelentése után, hogy ő lesz az Isten Fiának anyja, meglátogatja unokatestvérét, Erzsébetet.