Évzáró a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Szemináriumban

0
797

A gyulafehérvári székesegyház felszentelésének főünnepén, június 28-án, szerdán, a papszentelést megelőző estén tartották a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Szeminárium akadémiai évzáróját. Az ünnepség kiemelt vendége volt Kovács Gergely érsek, valamint az ő meghívására megjelent Tuomo T. Vimpari, a Szentszék romániai képviseletének ügyvivője, valamint Gernot Wisser SJ, a római Német-Magyar Kollégium (Collegium Germanicum et Hungaricum) rektora.

A hálaadásra összegyűlteket elsőként Czirják Ottó főmagiszter köszöntötte, majd Diósi Dávid dékán-vicerektor allegorikus évértékelő beszédére került sor, melyben kiemelte, hogy bár számos tényező elmozdíthatja figyelmünket a realitásról, mégis a valós valóságot kell keresnünk nap mint nap, vagyis Krisztust.

A dékán-vicerektor beszédét követően András István szemináriumi rektor osztotta meg gondolatait a jelenlevő ünneplő közösséggel. Kiemelte: „szép évet zárunk: külső és belső munkával”. Hozzátette: „Az évzáró nem a vég, hanem jelzőtábla, amely egy másik utat jelez, lehet már több pihenővel. Ez is út, mely Istenhez vezet. Az útjelzők ki vannak téve, rajtunk múlik, hogy észrevesszük-e vagy sem. Az úton mások is közlekednek; ahogy mi figyelünk rájuk, úgy ők is figyelnek ránk. Az új pihenőszakasz legyen hasznos” – tette hozzá útravalóként a papnevelő intézet rektora.

A szeminárium legfőbb elöljárója, Kovács Gergely érsek az előtte felszólalókhoz csatlakozva kifejezte örömét, hogy egy olyan akadémiai évet zár a gyulafehérvári szeminárium, melyben a tanulmányi fejlődés mellett nagy szerepet kapott a lelki fejlődés, a mindennapi imaéletre való bensőséges odafigyelés, vagyis a Krisztussal való személyes és szívből jövő kapcsolat kialakítása.

Az évzárót a szeminárium kórusának énekei tették felemelőbbé. A közös ünneplés a papnevelő intézet kápolnájában folytatódott, ahol sor került a Te Deum eléneklésére, majd az ünnepség a székesegyházban elvégzett kanonokok vesperásával zárult.

Fotók: Kováts Álmos-Botond

Forrás: SIS