Ferenc pápa: „Az orvosom azt mondja, mehetek, alig várom!”

0
351

Negyven nappal a közelgő portugáliai Ifjúsági Világtalálkozó előtt Ferenc pápa videóüzenetet küldött azoknak a fiataloknak, akik részt vesznek majd vagy követik a lisszaboni rendezvényen. „Vannak, akik azt hiszik, hogy betegség miatt nem tudok elmenni, de az orvos azt mondta, hogy el tudok menni, úgyhogy veletek leszek. Hajrá, fiatalok!”

Ugyanazon a reggelen, amelyen a keleti egyházak segélyszervezetét, a ROACO-t fogadta és a közelmúltban végzett műtétje miatti kellemetlenségről beszélt, a pápa üzent a fiataloknak, akik minden kontinensről augusztus 1-6. között Lisszabonban gyűlnek össze az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából. Megnyugtatta őket jelenlétéről a nagy eseményen. Megmutatta a videóban a szürke hátizsákot a benne levő csomaggal, amelyet a zarándokoknak osztanak ki, és így szólt: „A böjthöz hasonlóan 40 nap van hátra a lisszaboni találkozóig. Készen állok! Már mindenem megvan. Alig várom, hogy mehessek!”

Imádkozzatok azokért, akik az életet eszmékre redukálják

A pápa a fiatalokhoz szól, mind azokhoz, akik készülődnek az útra, mind azokhoz, akik távolról követik majd a világtalálkozót. A videóüzenetet június 22-én Américo Manuel Alves Aguiar lisszaboni segédpüspök és az Ifjúsági Világtalálkozó alapítványa elnökének vatikáni audienciáján rögzítették. Az Ifjúsági Világtalálkozó szervezete két videót tett közzé: az egyik a résztvevőknek szól, a másik azoknak, akik hónapok óta dolgoznak a szervezet felállításán, a zarándokok fogadásán és szállásán. „A nap mindenki számára vonzerőt jelent. Jelenleg ez az a pont, amely felé néznünk kell, amely felé nektek, fiataloknak tekintenetek kell” – mondta videójában a pápa. „Hajrá, fiatalok!” – biztatta őket, hozzátéve: „Ne hallgassatok azokra, akik az életet eszmékre redukálják. Ők szegény emberek, akik elvesztették az életörömöt és a találkozás örömét. Imádkozzatok értük”.

A három nyelv

Hasonlóan az új nemzedékekkel való más találkozóihoz, Ferenc pápa ismét arra kérte a fiatalokat, hogy a fej, a szív és a kezek „három nyelvén” közelítsék meg az életet: a fejjel, hogy tisztán gondolják át, mit éreznek és mit tesznek; a szívvel, hogy jól és mélyen érezzék, amit gondolnak és tesznek; valamint a kezükkel, hogy felismerjék, mit éreznek és gondolnak. „Hajrá, legyetek vidámak. Viszlát Lisszabonban!” – zárta videóüzenetét a pápa.

Köszönet a „dolgozóknak”

Egy másik videóüzenetben az Ifjúsági Világtalálkozó „dolgozóihoz” szólva a pápa mindenekelőtt háláját fejezte ki: „Köszönöm. Tudom, hogy órákat és órákat töltötök azzal, hogy mindez lehetővé váljon. És ez nem a legrosszabb része a munkának. A legnehezebb később jön, amikor az Ifjúsági Világtalálkozó idején meg kell őrizni a rend, az egészségügy, az étkezés, a tisztaság struktúráit, annyi mindent, ami szükséges. Nem az Ifjúsági Világtalálkozó főszereplőiként jelentek meg, de ti vagytok azok, akik ezt lehetővé teszik.” „Az Ifjúsági Világtalálkozó nem valósulhat meg a munkátok nélkül. Ezért köszönöm, köszönöm, hogy magvak vagytok. Olyanok vagytok, mint a magok, amelyek alulról kicsíráznak. Nem látjátok, de megszületik a gyümölcs” – hangsúlyozta Ferenc pápa videóüzenetében.

Bátorítás

„Köszönöm, hogy segítetek a szervezésben. Köszönöm a nagylelkűségeteket” – fogalmazott Róma püspöke. Ferenc pápa – amint azt a Vatikáni Sajtóterem is megerősítette – augusztus 2-6. között tartózkodik majd Lisszabonban. A fatimai Mária-kegyhelyre augusztus 5-én látogat el. Visszatér Fatimába a 2017-es útja után, amikor a három pásztorgyereknek történt Mária-jelenés századik évfordulója alkalmából kereste fel a híres kegyhelyet.

Salvatore Cernuzio / Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS