Keresztelő Szent János-búcsút ünnepeltek Háromkúton

0
681

Pénteken, június 23-án került sor Háromkúton a Keresztelő Szent János-búcsúra, melyre sokan hazaérkeztek a közigazgatásilag jelenleg Neamț megyéhez, egyházilag a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-plébániához tartozó havasi településre.

A szentmise ünnepi szónoka Sándor Tivadar nyugdíjas aradi plébános volt, aki örömmel említette ünnepi beszédében többek között hogy „76 éves vagyok, most jutottam el hozzátok. Olyan gyönyörű a ti vidéketek. János védjen meg bennetek! S bármilyen nehéz az út, a természeti körülmények, és minden, ami történik körülütettek, tudjátok meg, hogy Keresztelő Szent János vezet és véd bennetek. Ne hagyjátok vallásotokat, és az abbéli hiteteket még jobban erősítsétek, hogy Istennek a kezében vagyunk, mert csak áldozat által lehet az Istenhez közeledni, közelebb menni, jutni. Éljétek meg így ezt a mai örömünnepet, hiszen a mai küldött az Úr Jézus is így jön hozzátok. Csak ki kellene tárjátok a ti szívetek, be kell fogadnunk őt és hagyni, hogy irányítsa életünket, mert biztosak lehetünk, hogy minden fáradságért, minden áldozatért Isten megfizet, a végtelen jóságával, szeretetével. Jánosnak az élete lefejezéssel végződik, de az igazat mindig kimondta, a jellemessége megmaradt és kötelességét teljesítette: hirdette Isten igéjét, a bűnbánatot és megmutatta, hogy áldozatok által lehet Istenhez és Jézushoz közelebb kerülni.”

Továbbá az ünnepi szónok azt kívánta a háromkúti híveknek: ,,Tartsatok ki, s ne hagyjátok ezt a kicsi templomot és ezt a gyönyörű szép falut!” Majd Reményi Sándor Eredj, ha tudsz című költeményét idézte a híveknek, hogy maradjanak meg a nyelvükben. „Ne hagyják az őseink ajándékát, hagyatékát másnak! Éljük, használjuk! Vigyétek haza azt a haza- és templomszeretetet, mellyel Keresztelő Szent János az igazság mellett kiállt! Úgy legyen a ti lelketekben is. Keresztelő Szent Jánosnak az előkészítő munkája teremje meg az Úr Jézus Krisztusnak a jelenlétét a ti szívetekben.”
A szentmise végén Gál Hunor plébános köszönte a búcsúra eljött plébánosokat, a gyergyószentmiklósi és gyimesi híveket. A búcsús szentmise kis agapéval zárult, melyet a helyiek készítettek.

Szöveg: Örmény Katolikus Plébánia Gyergyószentmiklós

Fotók: Szász István

MEGOSZTÁS