Ellopták a néhai XVI. Benedek pápa különleges eseményeken viselt mellkeresztjét

0
506

Ellopták XVI. Benedek pápa egyik mellkeresztjét egy bajorországi templomból – jelentette június 20-án a Bayerischer Rundfunk. A tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az ékszert nappal – június 19-én, hétfőn 11.45 és 17 óra között – lopták el a traunsteini Szent Oszvald-templomból, ahol a néhai katolikus egyházfő hagyatékának egy részét őrzik.

Az ismeretlen elkövetők felfeszítettek egy falba ágyazott vitrint, és kiemelték belőle a mellkeresztet. Feltörték a templom folyóiratokat árusító standjának pénztárgépét is, amelyből ismeretlen összeget tulajdonítottak el.

A Joseph Ratzinger néven született pápa a traunsteini egyházközségben kezdte meg egyházi pályafutását a 20. század közepén. A templomban őrzött pápai mellkeresztet gyakran viselte különleges alkalmakkor, például a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott szentmiséin vagy fontos audienciákon és fogadásokon.

A Bayerischer Rundfunk beszámolója szerint az ékszer valószínűleg nem aranyból készült, hanem aranyozott, de egy drágakő díszíti. Anyagi értéke nem ismert, ellenben eszmei értéke „természetesen hatalmas” – nyilatkozta Ludwig Waldinger, a nyomozást vezető tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

Az eltűnt kereszt egy több hasonló közül –mondta Christoph Kappes, a müncheni érsekség szóvivője. XVI. Benedek lemondása után küldték Traunsteinbe, ahol 2020-ban állították ki arra a helyre, ahonnan most ellopták — mondta a szóvivő a dpa német hírügynökségnek.

Korábban a XVI. Benedek pápa szellemi örökösének is tekintett egykori személyi titkárát, Georg Gänswein érseket Ferenc pápa július 1-jei haráridővel saját egyházmegyéjébe, Freiburgba helyezte, ahol 1984-ben pappá szentelték; nem adott neki új vatikáni megbízatást. Szokás szerint az elhunyt pápák magántitkárai visszatérnek az egyházmegyéjükbe, így tett Stanislaw Dziwisz is, aki II. János Pál halála után visszatért Krakkóba.

A 66 éves Georg Gänswein érsek hosszú ideig volt XVI. Benedek pápa magántitkára, 2020 februárjáig pedig a pápai háztartás prefektusa Ferenc pápa mellett. Georg Gänswein érsek már vissza is tért hazájába, Németországba, június 4-én, vasárnap szentmisét mutatott be a bochum-stiepeli ciszterci kolostorban az oda szervezett éves zarándoklat alkalmával.

Forrás: MTI/dpa/CNA/KNA

MEGOSZTÁS