Évzáró és ösztöndíjátadás az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskolában

0
1370

Évet zárt a gyulafehérvári szemináriumban működő Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola (EMEI) 2023. június 21-én, amelynek keretében Kovács Gergely érsek átadta az általa alapított ösztöndíjat, amelyet a mindenkori ötödéves kispapok egyike érdemel ki extrakurrikulárisan végzett tevékenységéért.

Az évzáró kezdetén Nagy Ferenc diakónus, az EMEI elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tisztikar beszámolt az éves tevékenységről, felidézve a tanév során tartott előadásokat, kiemelve a szakosztályok kreativitását, odaadó hozzáállását. A kiértékelőt követően minden EMEI-tag oklevélben részesült, elismerve az éves tevékenységet.

A beszámolókat követően került sor a Kovács Gergely érsek által alapított ösztöndíj átadására, amelyre az elöljárók és kispapok idén Czirják Ottó csíkmadarasi születésű diakónust nevesítették. A laudációt Vagrin István hatodéves diakónus mondta, kiemelve, hogy a főpásztor idén olyan személyt jutalmaz az ösztöndíjjal, akiben egyszerre párosul a jó kispap, a felelősségteljes magiszter és az imádkozó lélek. Ottó az elmúlt évek során mindvégig a közösség aktív tagjának bizonyult, aki több megbízatást is teljesített a szemináriumban, mint szertartásmester, önkéntes tagja a Mária Rádió gyulafehérvári stúdiójának. A megbízatásai teljesítése mellett szívügyének tekintette mindig a közösség tagjaiért való folytonos tevékenykedést, így a járvány idején kiemelten gondoskodott a karanténba szorult kispaptársairól, ugyanakkor hétvégente törekszik közösséggé formálni, kovácsolni a kispapokat. „Mottód lehetne a közösségért, a közösséggel. Kívánom, hogy majd lelkipásztorként aktív közösségformáló személyiség legyél!” – zárta laudációját a tavalyi ösztöndíjas diakónus.

Kovács Gergely érsek az ösztöndíjátadást megelőzően köszönetét fejezte ki az EMEI tisztikarának a munkájáért, ugyanakkor a szakosztályok tagjainak egyaránt. A főpásztor közvetlen hangon szólt a kispapokhoz, örömének adva hangot, hogy bár kevesen vannak, mégis becsülettel, helytállással végzik feladatukat. „Jó látni, hogy a megbízatásaitokat komolyan és becsülettel végzitek, de az életben is szükséges plusz feladatokat bevállalni. Főként ezek teljesítése során fedezhetjük fel egymás értékeit. Ti is keressétek és fedezzétek fel egymásban az értéket” – buzdította a kispapokat az érsek.

Czirják Ottó ösztöndíjas diakónus köszönetet mondott elöljáróinak és kispaptársainak a bizalomért, hogy neki ítélték a díjat. Mint fogalmazott „eddig is a közösség érdekében végeztem a rám bízott munkát, a jövőben is ezt szeretném tenni, de csakis együtt és közösen”.

Forrás és fotó: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ