Csíkszeredában és Csíksomlyón megáldották a gyermekeket

0
1701

Szent Antal emléknapján a szentmise keretében megáldották a gyermekeket a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban, illetve Csíksomlyón a kegytemplomban.

Elsősorban a ferences templomokban, de mára már sok más helyen is, ahol Páduai Szent Antal különlegesen, kiemelten tisztelik, szokás az emléknapján a virág, a liliomszentelés és a gyermekek megáldása.

Szent Antal az egyik legismertebb és legkedveltebb szent a katolikus egyházban. Lisszabonban született 1195-ben, szegénységi fogadalmat tett, hittérítő vándorprédikátorként komoly eredményeket elért, a szegények pártfogójaként, megsegítőjeként ismerik. A Páduában letelepedett Szent Antal egyszerűségben, alázatban és szolgálatban töltötte életét.

Isten áldása kísérje a gyermekek életét! Szent Antal, könyörögj az egyházközség gyermekeiért!

Forrás: Szent Ágoston-templom és plébánia, Csíkszereda

Padovai Szent Antal szobra angyali szelídségű ifjú szerzetest ábrázol, barna ferences csuhában, karján a kis Jézussal, szabad kezében liliommal. Hívő katolikusok gondjukban-bajukban közbenjárását kérik. Az igazi Antal, Lisszabon szülötte, csak annyiban felel meg a róla kialakult képnek, hogy fiatalon halt meg. Az eretnek- és szerzetesmozgalmak századának volt a fia, Szent Domonkos, Aquinói Szent Tamás, Assisi Szent Ferenc kortársa. Észak-Itália és Dél-Franciaország eretnekségekbe tántorodó tömegeit térítgette vissza a „helyes” útra a szó fegyverével. Elöljárói nem kis meglepetéssel szereztek tudomást rendkívüli felkészültségéről, nem is sejtett Szentírás-ismeretéről, Felső-Itáliába küldték, hogy a tévtanítók ellen prédikáljon. Ez szerencsés lépésnek bizonyult.1231-ben Padovában tartott böjti beszédeit hallgatni az emberek özönlöttek, a beszéd után gyónáshoz tódultak. Padova városa és környéke szemmel láthatóan megváltozott: halálos ellenségek békültek ki, adósokat engedtek szabadon, uzsorakamatokat és jogtalanul szerzett javakat adtak vissza, rossz nők, tolvajok és más gonosztevők bűnbánatot tartottak. Padovai sírjánál rengeteg csoda történt, számtalan kérés és ima talált meghallgatásra. Érdemei elismeréséül IX. Gergely pápa alig 10 hónappal halála után szentté avatta. XII. Piusz pápa 1946. január 16-án egyháztanítóvá nyilvánította, ezzel iránymutató tanítóul rendelte. Ünnepét kezdettől június 13-án ülték meg, tisztelete gyorsan általánossá vált az egyetemes egyházban. Szent Antal tiszteletének első hazai nyoma IV. Béla családjában bukkan föl. Ezé volt az a diptychon, házioltár (1253), amelyen az Árpád-ház szentjei mellett Ferenc és Antal is látható. Ezt az együttest az magyarázza, hogy Béla király édestestvérét, Erzsébetet, a ferences harmadrend tagját, szinte egyidőben avatták szentté a rendalapítóval és Antallal.

Páduai Szent Antal nevelő, tanító volt, olyan, aki nagy hatással volt környezetére mind prédikációival, mind lelkipásztori tevékenységével, ezért ajánlják a ferences szent oltalmába a gyermekeket.

A gyermekek Isten ajándéka, imádkozzunk értük!

Fotó: erdélyi ferencesek