A háborús övezetből származó ukrajnai vendégek nyaraltak a mikóújfalusi táborban

0
705

Negyvenkét ukrán gyermeket látott vendégül kísérőikkel együtt a Máltai Szeretetszolgálat Mikóújfaluban. Olyan gyermekekről van szó, akiknek édesapja, fiútestvére a fronton van, sőt olyan is táborozott Háromszéken, akinek szülei a harcok áldozatává váltak. A szervezet önkéntesei gondoskodtak arról, hogy a háborús övezetből érkezetteket néhány gondtalan, játékos nappal ajándékozzák meg. A tegnap végetért táborból a résztvevők könnyekkel küszködve távoztak.

Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat főtitkára a Háromszék munkatársának elmondta: 8–12 év közötti, a háborús övezetből származó vagy áthelyezett, nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek táboroztak Mikóújfaluban. A csapatot néhány pedagógus és intézményvezető kísérte.

A főtitkár hozzátette, hogy amikor legutóbb Kamjanec térségében jártak – a térségben a szervezet előző év tavaszától végez segítő munkát –, szólt a légiriadó, az áramellátás, a fűtés nem volt folyamatos, így már akkor eldöntötték, abból a környezetből néhány napra elhozzák a gyermekeket.

A Háromszéken töltött egy hét az ismerkedésen, barátkozáson túl alkalmat biztosított arra, hogy a vendégek kiránduljanak: jártak a Smaragd-tónál, Csíksomlyón, ellátogattak a Dinó parkba és a törcsvári kastélyhoz, június elsején a sepsiszentgyörgyi gyermeknapi rendezvényekbe is bekapcsolódtak, a táborban pedig kézműves-foglalkozásokon vettek részt. A házigazdák és vendégek kommunikációját a szervezet néhány Szeretvásárról érkező, a romániai ukrán közösséghez tartozó önkéntese segítette, a mindennapi teendők ellátásába további 11 máltás önkéntes kapcsolódott be.

Tischler Ferenc elmondta, kísérőik szerint a gyermekeknek sikerült megnyugodniuk, felszabadulniuk az itt töltött néhány nap alatt, s erre szükségük is volt, hiszen ott, ahol laknak, rendszeresek a légiriadók, ami nagy nyomást gyakorol rájuk. ,,Jól jött ez a hét mindannyiuknak, örülünk, hogy ezzel is segíthettünk” – tette hozzá a szeretetszolgálat főtitkára. 

A 11 éves Sasha az édesapját vesztette el a fegyveres konfliktusban. A táborról lelkendezve mondta: ,,Életreszóló élményekkel gazdagodtam ebben a táborban, sok új barátot találtam. Köszönöm a lehetőséget és hogy itt lehettem.”

Az ukrajnai vendégek utaztatása, ellátása a Romániai Máltai Szeretetszolgálat és partnerei összefogása révén valósult meg.

Demeter Virág Katalin

Fotó: Tischler Ferenc/Máltai Szeretetszolgálat