Gyulafehérvári kispapok csíksomlyói pünkösdszombati zarándoklata 8.

0
569
Fotók: SIS

Ferencz Zsolt diakónus, Melega Ferenc-István IV. éves és Bakos Szabolcs II. éves kispap a csíkcsicsói plébánia életébe bekapcsolódva vettek részt a csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi búcsún.

Kispapi közösségünk minden évben elzarándokol Gyulafehérvárról a pünkösdi búcsúra, Csíksomlyóra. Az idei évben ez a zarándoklat rendhagyó módon valósult meg, mint az előző években. Idén csíkszéki plébániákról, kisebb szervezett csoportokban indultunk a csíksomlyói Szűzanyához gyalogosan.

A mi kis csapatunk, név szerint Ferencz Zsolt diakónus, Melega Ferenc-István negyedéves és Bakos Szabolcs másodéves kispapok, a csíkcsicsói Szent Antal-plébánián tölthettük az ünnepi hétvégét.

Péntek este érkeztünk meg Csíkcsicsóba, ahol László Rezső plébános örömmel és finom vacsorával fogadott minket. Másnap reggel 9 órakor indultunk Csíksomlyóra a falu gyalogos zarándokaival együtt. Jó volt látni, hogy a hívek szép számmal vállalják a gyalogos zarándoklatot. Gyaloglás közben rózsafüzért imádkoztunk és Mária-énekekkel is hangolódtunk az ünnepre.

A csíksomlyói nyeregbe való érkezésünkkor a már megszokott, de mindig örömmel eltöltő látvány és a Szűzanya fogadott minket. A lélekemelő szentmise után újra csatlakoztunk a csíkcsicsói keresztaljához, és gyalogosan visszatértünk a plébániára. Másnap, pünkösd vasárnapján a közösségi szentmiséken vettünk részt, ahol megosztottuk hivatástörténetünket, illetve prédikáltunk. Nagy élmény volt a délutáni ifjúsági zenével kísért szentmise, amelyben egy igazi, élő közösséget tapasztalhattunk meg.

A szentmisék után a plébánia teaházában találkozhattunk a hívekkel és a fiatalokkal. Itt egy finom tea mellett jó beszélgetés alakult ki, amelyben a hívek és mi is egyaránt gazdagodtunk. A hétfő reggel már az indulás hangulatában telt. Egy rövid reggeli után hálásan megköszöntük László Rezső plébános nagylelkűségét és kedvességét. Ezután visszaindultunk Gyulafehérvárra.

Hálás vagyok ezért a hétvégéért, mert azon felül, hogy részesülhettünk a búcsú kegyelmeiben, megismerhettünk egy élő keresztény katolikus közösséget, ahol új tapasztalatokat szerezhettünk.

Bakos Szabolcs II. éves kispap

Forrás: SIS