Csángó szentmise Csíksomlyón

0
1161

Pünkösdszombaton délután a csíksomlyói-csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban délután 5 órától megtartották a hagyományos csángó misét. Összeállításunkban ezt mutatjuk képekben, és videófelvételünkön beszélgetést hallhatnak Fazakas-Timaru Carinával, az esemény főszervezőjével a csángóföldi magyar nyelvű pasztorációról.

A hagyományos, a Nyeregben megtartott ünnepi fogadalmi búcsú után, délután 5 órakor a csángó zarándokok a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban gyülekeztek, ahol több pap koncelebrált, a főcelebráns és ünnepi szónok Măriuţ Felix forrófalvi plébános volt, aki a a iaşi egyházmegye magyar nyelvű pasztorációval megbízott lelkésze.

A búcsúra 160-an érkeztek a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szervezésében, együtt, ezen kívül sokan jöttek egyénileg, hiszen ez százados hagyomány: haza jönnek.

A csángómise programja keretében Csoma Gergely szobrászművész a Magyarságért egyesület nevében díjat adott át Antal Imrének és Szász Csillának, a csángókért munkálkodó tanároknak.

Fazakas-Timaru Carina, aki a pünkösdszombati szentmise programját szervezte, pápai emlékérmet vett át a jelen lévő Soltesz Miklós magyar államtitkártól, mivel a budapesti pápalátogatásra példásan dolgozva száznál több csángó zarándokútját szervezte meg.

Fazakas-Timaru Carina, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vallási ügyekért illetékes felelőse pünkösd vasárnap reggel, a Salvator-kápolnánál bemutatott püskösdhajnali szentmise és hagyományos csángó napfelkelte-várás után nyilatkozott portálunknak.

A szentmisén felcsendült a csodálatos Aranymiatyánk is:

Fotó és videó: Ozsváth Judit