Lelkinapon a gyulafehérvári teológiai líceum végzősei 

„az átimádkozott falak között rácsodálkozhatsz, hogy Isten figyel a te szívedre”

0
840

Imádság, egymásra figyelés, rövid helytörténeti séta – ezekben a kulcsszavakban lehet megragadni a ballagás előtt álló, végzős diákok alvinci lelkinapját. 

Kovács József spirituális, aki az alvinci hívek lelkipásztora is, az egykori ferences kolostort választotta, amely ma a plébániatemplom, hogy a Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum végzős diákjaival elvonuljanak a világ zajától és hálát adjanak. 

Szent Ignác-i imamód által a szentségi Jézus jelenlétében, a vihar lecsendesítésének történetén át engedhették el a diákok félelmeiket, és fogalmazhatták meg kéréseiket a jó Istennek.

Az egymásra szánt idő mellett a hely varázsa meghatározó volt. Pongrácz Szent István szülőföldje, a több száz éves barokk templom misztikája és az egykor ott szolgáló jámbor szerzetesek maguk után hagyott légköre megszentelte a ballagás előtti napjaikat és egy életre felejthetetlenné tette ezt az alkalmat. Jelenlét és meghallgatás volt érezhető a levegőben, ahogy a spiri atya fogalmazott: „az átimádkozott falak között rácsodálkozhatsz, hogy Isten figyel a te szívedre”.

Hajdó Árpád végzős diák gondolatai megerősíthetnek mindebben:  „Nagy öröm és hála van a szívünkben a közös lelkinapunkért, melyet lassan ballagó osztályközösségünkkel közösen tölthetünk el, az alvinci néhai ferences kolostorban! Megérkezésünk után felkerekedtünk és megnéztük Alvinc történelmi múltjának színhelyeit, mint például: Martinuzzi kastélyt, és a borbereki templomot, majd lementünk a Maros partjára. 

A spiri atya bemutatta nekünk a ferences templomot és kolostort, nagyon sokunkat megérintett az ezüstcsengő legendája, amely a templom szentélyében található. Közös vacsorakészítésbe fogtunk, melyet jóízűen elfogyasztottunk. Lélekfelemelő lelkigyakorlaton és szentségimádáson vettünk részt, mely idő alatt kéréseinket, érzésinket a szentségi Jézus jelenlétében kifejezhetünk  és helyezhettük színe elé. Az este hátramaradt részét az osztályközösséggel együtt töltöttük el. Köszönjük Kovács József spiri atyának az ötletet, kezdeményezést és a szervezést, valamint a gondnok úrnak és családjának a szívélyes fogadtatás!”

Teológiai Líceum vezetősége