Szakrális visszhangok – kiállításmegnyitó a Bánffy palotában

0
1005

Visszhangok a szakrálisból (Ecouri din sacralitate) címmel nyílt kiállítás a szépművészeti múzeumnak helyet adó kolozsvári Bánffy palotában május 10-én. A kiállítás május 28-ig látogatható. Dénes Gabriella képriportja a kiállításmegnyitóról.

Sabău Trifu Cristina a szakrális ihletésű művészet terén nemcsak alkot, hanem művésztársait is hívja, alkotásra, megmutatkozásra. Kolozsváron a Szent Mihály-plébániához tartozó galéria adott és ad helyet az Ars Sacra-fesztiválhoz kapcsolódó kiállításoknak, amelyek színvonala immár a szépművészeti múzeum ajtaját is megnyitotta. Lucian Nastasă-Kovacs múzeumigazgató meghívására megnyíltak a ,,profán” intézmény kapui, hogy szélesebb körben mutathassák meg a művészek, amit a szakrális visszhangjaként saját eszközeikkel meg tudnak közönségükkel osztani. Sabău Trifu Cristina mellé Iakob Attila, a múzeum munkatársa csatlakozott, hogy hozzáértésével egy látványos, színvonalas kiállítás jöhessen létre, amely ezentúl évente helyet kap a múzeum falai közt, ahol tágasabban, több teremben lehet a munkákat (rajz, metszet, tűzzománc, olaj-, akrilfestmény, pasztell, textil, szobor), 37 művész 66 alkotását bemutatni.

Az ünnepélyes megnyitón Lucian Nastasă-Kovacs szívélyes szavai után Vákár István, a megyei tanács alelnöke magyarul köszöntötte a termeket jócskán betöltő érdeklődőket és a művészeket. Őt a kiállítás kurátorainak, Sabău Trifu Cristinának és Iakob Attilának a köszöntő, értékelő szavai követték, majd a Zeneművészeti Líceum 11-es diákja, Maria Lădar klasszikus gitár-, illetve az Animato Quartet (Unger Lilla-Zenkő, Domahidi Sára, Kasabian Kamilla, László Andrea) vonósnégyes előadását hallgathatta a közönség.

A megnyitó hivatalos részét követően fényképek készültek, gratulációk hangzottak el, a jelen levők örültek a találkozásnak, egymással és a nagyon szép, további ihletet, lendületet, jókedvet adó munkáknak.

Érdemes lesz ellátogatni a május végéig nyitva tartó kiállításra azoknak is, akik e hetekben Kolozsváron járnak! A múzeumok éjszakája rendezvények sorában még éjjeli tárlatlátogatásra is lehetőség nyílik.

Bodó Márta

Fotó: Dénes Gabriella