Szatmárnémetiben tartják a Romániai Püspökök Konferenciáját

0
654

Szatmárnémeti ad otthont május 10-12. között a Romániai Püspökök Konferenciájának (CER – Conferința Episcopilor din România). Mivel Romániában jelenleg nincs kinevezett apostoli nuncius, a nunciatúrát Germano Penemonte képviseli. A Romániai Püspökök Konferenciájának legutóbbi szatmárnémeti találkozója 2015-ben volt. A híveket is várják a püspökökkel közösen imádkozni, ünnepelni.

Az Egyházi Törvénykönyv előírása szerint a püspöki konferencia egy olyan állandó intézmény, amely valamely ország vagy egy bizonyos terület püspökeinek egyesülése. Benne ezek a püspökök egyes lelkipásztori feladataikat közösen gyakorolják területük krisztushívői érdekében, annak a nagyobb jónak az előmozdítására, amit az embereknek az egyház ad. Ez főként az apostoli tevékenységnek a kor és a hely adottságaihoz kellőképpen alkalmazott formái és módszerei révén történik a jog előírása szerint (447. kánon).

Az általános szabály az, hogy a püspöki konferencia az illető ország összes részegyházainak főpásztorait magában foglalja (448. kánon, 1. §.), ezért a Romániai Püspökök Konferenciájának tagjai mind latin rítusú, mind a keleti rítusú püspökök (görögkatolikusok, illetve az örmény katolikus kormányzó). A Romániai Püspökök Konferenciája jelen formájában 1991. március 16-tól működik. Ekkor hagyta jóvá a vatikáni Püspöki Kongregáció, illetve a Keleti Egyházak Kongregációja a rendszerváltást követően újjáalakult konferenciát.

A Romániai Püspökök Konferenciájának tagjai a római rítusú egyházmegyék: Bukaresti Római Katolikus Érsekség, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, Szatmári Római Katolikus Püspökség, Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Temesvári Római Katolikus Püspökség, Iaşi-i Római Katolikus Püspökség. A Romániai Örmény Katolikus Ordináriátus apostoli kormányzója dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek. Elődje a főegyházmegye akkor hivatalban levő érseke, dr. Jakubinyi György érsek volt. A Romániai Püspökök Konferenciájának tagjai a görög rítusú egyházmegyék: Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség, Nagyváradi Görögkatolikus Püspökség, Máramarosi Görögkatolikus Püspökség, Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Püspökség, Lugosi Görögkatolikus Püspökség, Bukaresti Görögkatolikus Püspökség. A konferencián jelen van a Bukaresti Apostoli Nunciatúra képviselője is. Romániában jelenleg nincs apostoli nuncius, Miguel Maury Buendía érseket április 13-an Nagy-Britanniába nevezték ki. A nunciatúrát Germano Penemonte képviseli. A CER állandó meghívottja Anton Coșa Chișinău római katolikus püspöke a Moldovai Köztársaságból.

A szatmári híveket várják a püspökökkel közösen imádkozni, ünnepelni. Május 10-én, szerdán du. 7 órakor a szatmárnémeti székesegyházban a püspökök közösen mutatnak be latin nyelven szentmisét. Másnap, csütörtökön szintén du. 7 órakor a magyar anyanyelvű püspökök ugyanott magyar nyelven, a román ajkú püspökök a Kálvária-templomban román nyelven mutatnak be szentmisét. A görögkatolikus püspökök a Szent Mihály és Gábriel-templomban mutatnak be szent liturgiát du. fél 7-től.

A Romániai Püspökök Konferenciájának legutóbbi Szatmárnémeti találkozója 2015-ben volt.

Szatmári egyházmegye