A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi lourdes-i zarándoklata

0
1140

A Szuverén Máltai Lovagrend minden évben megrendezi nemzetközi zarándoklatát a világ egyik legismertebb Szűz Mária kegyhelyére, Lourdes-ba. A máltai lovagok, valamint a rend segélyszervezeteinek képviselői beteg embereket kísérnek el a Szűzanyához.

Idén ezt május 6-8. között tartották, a zarándoklatot Fra’ John Dunlap nagymester vezette, akinek ez volt az első hivatalos megbízatása, miután a tanács nemrégiben nagymesternek választotta. A Szuverén Tanács tagjai közül sokan közvetlenül Rómából utaztak Lourdes-ba.

Idén a résztvevők száma majdnem elérte a járvány előtti szintet: több mint 6000 zarándok, köztük betegek, tagok, önkéntesek érkeztek, mindez a hit és a remény egyértelmű jele. A Lourdes-ba érkező zarándokok 41 országból jöttek, nagy a távol-keleti résztvevők száma, különösen Hongkongból, Szingapúrból, a Fülöp-szigetekről és Ausztráliából érkeztek sokan. Zarándokok és betegek Dél-Amerikából és Afrikából, valamint természetesen Európából is érkeztek. A legnagyobb csoportok Franciaországból (1300 fő), Olaszországból (1200 fő) és az AEÁ-ból (1000 fő) jöttek.

A 6000 résztvevő közül 1077 beteg, köztük 201 a 12 év alatti gyermek; 191 pap, 14 diakónus, 878 zarándok, 228 orvos, 135 ápoló.

A Romániai Máltai Lovagrend és a Szeretetszolgálat képviselői is jelen voltak a résztvevő küldöttségek közt. Romániából 28-an vettek részt a zarándoklaton, köztük a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára, Tischler Ferenc és felesége, Emese, a Romániai Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, Kálnoky Tibor és felesége, Anna, valamint két fiuk; a Máltai Rend romániai nagykövete, Musneci Roberto és felesége, Marialaura.

A zarándoklaton romániai három pap is részt vett, köztük Gabriel Popa bukaresti érseki titkár, a máltai rend tagja, Marius Bereșoaie don Orione-rendi szerzetes Bukarestből (kísérőként a fogyatékkal élő gyermekekkel) és Veres Stelian, a gyulafehérvári érsekség gazdasági igazgatója, országos máltai lelkivezető. A csoportban ott voltak a mozgássérült és értelmi fogyatékos gyermekek, fiatalok Bukarestből, Kolozsvárról és Temesvárról.

A tavalyi és az idei zarándoklat témája Szűz Mária Szent Bernadetthez intézett szavaiból való: ,,Menj és mondd meg a papoknak, hogy építsenek itt egy kápolnát, és hogy az emberek körmenetben jöjjenek ide”. E szavakat a tizenharmadik jelenéskor, 1858. május 2-án hallotta Bernadett.

A Máltai Lovagrend tagjainak és önkénteseinek hagyományos találkozóján a betegeket a massabielle-i barlangba kísérik. A Szűzanya által Bernadettnek megmutatott forrás vizéből ittak és imádkoztak a jelenés helyszínén.

A programban szerepelt közös keresztút, gyertyás eucharisztikus körmenet, rózsafüzér és Mária-körmenet a lourdes-i kegyszoborral, valamint magyar szentmise is.

A vasárnapi pápai szentmisét Silvano Maria Tomasi bíboros, a pápa különleges megbízottja a Máltai Lovagrendért celebrálta. A Mária-zarándoklaton a nagymesteren kívül részt vettek a Szuverén Tanács tagjai és a prelátus, Jean Laffitte. A szentmise záróakkordjaként Kálnoky Tibor adta át a máltai kitűzőket mindazoknak, akik először vettek részt a zarándoklaton.

A hétfői szentmisét Jean Lafitte, a rend prelátusa celebrálta a Szent X. Piusz földalatti bazilikában, amely a kegytemplom közvetlen közelében helyezkedik el és alkalmas a zarándokok nagy létszámának befogadására, ugyanis 201 méter hosszú, 81 méter széles, ovális alakú, és körülbelül húszezer embert tud befogadni.

A Szuverén Máltai Lovagrend Jeruzsálemben kezdte működését valamikor 1080 előtt, keresztény szerzetesek által vezetett ispotályként, beteg, sebesült zarándokokat, szegény helybelieket ápolt. A rend a betegápolói tevékenység mellett katonai feladatokat is ellátott, mottója: Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum (A hit védelme és a rászorulók szolgálata). A rend a világ 120 országában van jelen.