Életem legnagyobb csodája – Kalazancis diákok a pápalátogatáson

0
1130
Kalazancisok a pápalátogatáson

Ferenc pápa magyarországi látogatására két csoporttal érkezett Budapestre a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum közössége, együtt zarándokolva diákok, szülők és pedagógusok. A piarista iskolák hagyományos ifjúsági találkozójára Vinkler Valter hitoktató kísérte el a XI. B osztály diákjait, akik három napot tölthettek együtt budapesti, szegedi, váci, gödi, mosonmagyaróvári, nagykanizsai és kecskeméti diáktársaikkal. A találkozó a szentatya budapesti programja köré épült, de mellette lehetőség volt az ismerkedésre, közös szórakozásra, kiscsoportos beszélgetésekre is. A diákok beszámolóját olvashatják. 

Az elmúlt hétvége igazi lelki feltöltődést nyújtott számomra. Egy nagyon nagy lehetőség adódott az életemben, az, hogy találkozhattam Ferenc pápával. Megérintett a beszéde, a Forrásponton és a vasárnapi szentmisén elhangzott prédikációja. A Forrásponton nagyon szép előadásnak lehettem részese, engem két dolog érintett meg igazán az arénában. Az egyik, amikor láttam, hogy Ferenc pápa megáldja az egyik családot, a másik pedig, amikor közösen több mint 11 ezer fiatal énekelte a Meghívtál, hogy vízre lépjek című ifjúsági éneket. A pápa prédikációjából egy részt emelnék ki, amikor azt mondta, hogy mindannyian „váljunk nyitott kapukká a társadalomban”, legyünk „olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, olyan kapuk, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.” Mindenki fogadja meg Ferenc pápa tanácsát és legyen nyitott kapu.

A csoportos foglalkozások is tetszettek, mivel könnyen meg tudtunk nyílni egymás előtt, hiába ismeretlenek voltunk előtte. Köszönetet szeretnék mondani, hogy részt vehettem ezen az életre szóló eseményen, és a kísérő tanárunknak is köszönet jár a sok türelemért, valamint a lányoknak is köszönöm, hogy jó társak voltak.

Lieb Leila

Így, hogy eltelt egy-két nap, még mindig hihetetlen az az élmény, amit megtapasztaltam a hétvégén diáktársaimmal közösen. Elsősorban nagyon örülök annak, hogy már másodjára is részt tudtam venni a Piarista Ifjúsági Találkozón, aminek ebben az évben a budapesti Piarista Gimnázium adott otthont. Kárpát-medence-szerte a magyarországi piarista iskolákból és Kolozsvárról, valamint Nagykárolyból is érkeztünk fiatalok, hogy találkozzunk egymással és Ferenc pápával. Hihetetlen volt megtapasztalni, hogy egy ilyen rendezvény keretein belül mennyi jólelkű, önzetlen és segítőkész emberrel lehet találkozni. Ha valaki megkérdezné, hogy mi volt a legjobb ebben az egészben, nem igazán tudnék kiemelni egy konkrét pillanatot, mivel mindennek megvolt a maga varázsa. Szombaton a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Forráspont és a Ferenc pápával való találkozás volt a nap csúcspontja. Azok az energiák, amit 11 ezer fiatal át tudott adni, egyszerűen szavakba nem önthető. Megfogott Ferenc pápa beszédéből, hogy „ti mind értékesek vagytok Jézus számára, és számomra is! Ne feledjétek, hogy senki sem veheti el helyeteket az egyház történetében és a világ történetében: senki nem veheti el a te helyedet, senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek.” Megtöltötték ezek a mondatok a szívemet, mivel sokszor úgy érzem, az én életem elveszik a világban, de ez volt az a löket, ami megerősített abban, hogy nem hiábavaló a létem. Hálás vagyok azért, hogy mindennek részese lehettem.

Kovács Ágota

Egyik legjobb élmény volt számomra ez a két és fél nap Budapesten. Sok új és jó élményben volt részem. Ami a legfontosabb volt számomra, amit a legjobban vártam, az, hogy találkozhassak élőben a szentatyával. Addig a percig nem tudtam felfogni, hogy tényleg a pápa jön hozzánk és beszélni fog hozzánk, amig élőben nem láttam meg. Nagyon szép és mély gondolatokat osztott meg. Ami a legjobban megfogott, amit többször is el kellett mondjunk hangosan, és amit még a pápa is próbált mondani magyarul, az, hogy „Isten mindig megbocsát nekünk, ezt ne felejtsétek el!” És akkor tudatosult bennem leginkább, amikor ezt többször ki kellett mondjuk hangosan, hogy igen, ez mindig is igy volt, csak én nem vettem észre. Mert hányszor követtem el bűnt, hányszor fordítottam neki hátat, de ő akkor is mellettem állt és vigyázott rám, amiért hálás vagyok, hogy ilyen jó teremtő Istenünk van.

A kiscsoportokkal való beszélgetések, imádkozások is megfogtak. Örömmel mondhatom el, hogy nagyon jó csoportom és csoportvezetőim voltak. Hálás vagyok, hogy abba a csoportba kerültem, mert sok mindent tanulhattam tőlük, új és érdekes dolgokat hallhattam, amikről még nem tudtam. Ami a legjobban tetszett, hogy mindenki elfogadta egymást és mindenki meghallgatott mindenkit.

Köszönöm szépen a lányoknak, akikkel mentem, és a kísérő tanáromnak ezt a pár napot. A szentatya szavával fejezem be a beszámolómat: „Isten mindig megbocsát nekünk, ezt sose felejtsétek el!”

Țoca Erika

Elég nehéz megszólalnom egy ilyen sorsfordító esemény után, hisz mind külsőleg, mind belsőleg megváltoztatott a hétvége. Úgy érzem, sokkal több vagyok, mint eddig, és ebben a csodálatos közösség, a közvetlenség, a barátság, interaktív feladatok, megnyilvánulások és sok-sok más segített. A Forrásponton való részvétel volt életem eddigi egyik legnagyobb csodája, ha mondhatom így, hisz ezáltal rengeteg újat tanulhattam, új dolgokat ismerhettem meg, új helyeket láhattam és nagyon sok új emberrel gazdagodott az életem. Hálás vagyok mindenért, amit ezen a hétvégén kaptam, minden apró dolog egy kicsit megváltoztatott, egy kicsit jobbá tett.

Az egyik kiscsoportos feladatot említve reflektálnék arra, hogy milyen nagyszerűek is vagyunk mi, fiatalok: a kérdés az volt, hogy mi tetszett az egész hétvégével kapcsolatban – az én válaszom el is mondja minden gondolatomat, hisz csak annyit írtam a kis lapocskámra, hogy Jézus. Elsősorban a Papp László Budapest Sportarénában való pillanatokra gondoltam, amikor Jézus nevét skandálták a fiatalok, akárcsak egy koncert előtt az előadó nevét. Ez olyan magabiztosságot adott nekem a hitemmel kapcsolatban, mint még semmi más. Másodsorban kiemelném az úgynevezett Christian partykat. Egyszerűen már maga a tánc, a közösség, a zene és a szuper hangulat felejthetetlenné tette az egészet, de az, hogy vallásos keretek közt tehettük ezt, még jobban kiemeli az egész élményt. A pápával való találkozás még nem teljesen tudatosult bennem, hisz amilyen hihetetlen, olyan nehezen felfogható esemény is. Ferenc pápa szavaival élve: „Aki mer, az nyer!”. Merjetek megmutatkozni társaitok előtt és merjétek felvállalni hiteteket, hisz csodás barátságokat szerezhettek ezáltal. Köszönöm a lehetőséget és köszönök minden élményt, és legfőképpen a kísérő tanárunk sok-sok türelmét hozzánk!

Láng Blanka