Megjavították a brassói Szent János-templom tetőszerkezetét

0
444
Fotók: Brassói ferences templom Facebook-oldala

A brassói műemléktemplom tetőszerkezete teljes körű felújításra szorult, mivel az évek során nagymértékben elavult, így sajnos már beáztak a falak, további károkat okozva az épület belsejében. Mivel a saját anyagi források nem bizonyultak elegendőnek a munkálathoz, a tetőszerkezet javítását Magyarország Kormánya, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A brassói ferences Szent János-templom javítása során elengedhetetlen volt a teljes héjazati felújítás, a tető tartószerkezetének javítása, a sekrestye feletti tönkrement bádogfödém tetőcserépre való cseréje. Fontos szempont volt, hogy biztosítsák a templom műemlék jellegének megőrzését, hogy továbbra is méltó helyet biztosítson a liturgiának.

A munkálatok során az elöregedett vagy sérült cserepeket eltávolították, és megtisztították a helyüket, hogy új tetőcserepeket helyezhessenek el. Ezt követte a tetőtér szakszerű takarítása, majd a vízszigetelő réteg elhelyezése, a helyi faelemek javítása, szükség esetén cseréje. A tetőszerkezet faelemeit kezelték biológiai kórokozók ellen és tűzvédelemi szempontból. Figyelmet fordítottak arra, hogy az új cserepek olyan típusúak legyenek, amelyek megfelelnek a templom építészeti stílusának, műemlékvédelmi szempontból megfelelőek és tartósak a környezeti hatásokkal szemben.

A munkálatoknak köszönhetően a templom tetőszerkezete megújult a ferences és kis magyar közösség örömére.

Forrás: Brassói ferences templom Facebook-oldala