A kolozsvári egyetem díszdoktora lesz a jezsuita rend általános elöljárója

0
674
P. Arturo Sosa Abascal. Fotó: gregorianfoundation.org

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a két katolikus teológia kar (a Görögkatolikus és a Római Katolikus Teológia Kar) közös javaslatára úgy döntött, hogy a Doctor Honoris Causa címet adományozza a jezsuita rend általános elöljárójának, P. Arturo Sosa Abascalnak, tudatta a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kommunikációs és Közkapcsolati Osztálya.

Más európai egyetemekhez (Prága, Bécs, Vilnius stb.) hasonlóan a BBTE is több szakaszban fejlődött. A kezdet azonban jezsuita, hiszen XIII. Gergely pápa a jezsuita rendet bízta meg a Báthory István király által 1581-ben alapított kolozsvári egyetem vezetésével. Az Universitas Claudiopolitana (a BBTE ma is ezen a néven szerepel a latin nyelvű dokumentumokban) 1773-ig gyakorlatilag a jezsuita rend szervezésében működött, betagolódott a jezsuita egyetemek nemzetközi hálózatába. Később császári (1698/1774), királyi (1872/1919), köztársasági egyetem (1959/1990).

Daniel David, a kolozsvári egyetem rektora elmondta: a történelmi kötelezettségen túlmenően a jezsuita rend generálisának, Fr. Arturo Sosa Abascalnak a nagyszerű személyisége miatt döntött a díszdoktorok sorába való felvétele mellett a BBTE, és az intézmény számára megtisztelő, hogy a jezsuita általános elöljáró elfogadta a javaslatot. ,,A BBTE jelenleg a kontinens legösszetettebb teológiai kínálatával rendelkezik, és nagy örömünkre szolgál, hogy XVI. Benedek pápa (és számos bíboros – legutóbb Leonardo Sandri), valamint I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka után a jezsuita rend általános elöljárója, Fr. Arturo Sosa Abascal is csatlakozik a BBTE közösségéhez” – nyilatkozta az egyetem rektora.