Készülünk Ferenc pápa budapesti látogatására: Erdélyi zarándokok a pápai szentmisén

0
1242
Püspökeink a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Ferenc pápával koncelebráltak

Két nagy eseményen vehetnek és vesznek részt a négy romániai, többségében magyarajkú római katolikus egyházmegyéből a pápalátogatáson. Ezeken a főegyházmegye főpásztorai, dr. Kovács Gergely érsek és dr. Kerekes László segédpüspök is jelen lesz, tudtuk meg Hurgoi János gyulafehérvári irodaigazgatótól. Budapestre utazik Böcskei László váradi, Pál József Csaba temesvári püspök is.

Az Arénában a gyulafehérvári főegyházmegyéből 179 diák/fiatal, valamint kísérőik és 26 kispap az őket kísérő elöljárókkal lesz jelen. Szatmárról 50 diák/fiatal, Nagyváradról 50 diák/fiatal, Temesvárról 30 diák/fiatal kapott helyet az eseményen. A Kossuth téri szentmisén a gyulafehérvári főegyházmegyéből 20 pap, Szatmárról öt pap, Nagyváradról 12 pap és Temesvárról nyolc pap jelentkezett be a koncelebrációra előzetesen, hivatalosan. De mivel a szervezők nem kértek bejelentkezési listákat, ezért szám szerint nem tudjuk, hányan vesznek részt híveink a szentmisén, az eseményeken.

A pápai misén lesz egy népviseletes szektor. Itt lesz egy székely házaspár a gyulafehérvári főegyházmegye képviseletében székelyruhába öltözve: Vass Csongor és felesége, Vass Timea, valamint a kisgyermekük, Vass Benedek.

Váncsa Csaba temesvári segédlelkész, a temesvári egyházmegye médiairodájának munkatársa arról tájékoztatott, hogy két csoport indul szervezetten a temesvári egyházmegyéből a pápalátogatásra. Holnap (pénteken) megy Pál József Csaba püspök, aki végig jelen lesz. Szombaton indulnak a fiatalok, akik jelen lesznek a fiatalokkal való találkozón, ez egy kisbusznyi utast, mintegy 20 személyt jelent, Erika-Mária schönstatti nővér és Radulov Piry vingai plébános kíséri őket. A második csoportban, akik a záró szentmisére mennek, 90 személy van, és vasárnap a hajnali órákban indulnak Ciubotaru Simon freidorfi plébánossal, Lunic Dániel gyoroki plébánossal és Váncsa Csaba gyárvárosi segédlelkésszel. Ebben a csoportban vannak hívek Temesvárról, Aradról, Gyorokról, Pécskáról, Resicabányáról.

A nagyváradi készületről Böcskei László megyés püspök portálunknak elmondta: ,,Mi is szerveződünk: fiataljaink egy része szombaton reggel indul Váradról, egy másik része Debrecenből utazik, összesen kb. 80-90 fiatal lesz az arénában papjaink kíséretében. Zarándokokról, a vasárnapi szentmisére készülőkről én kb. 350-400 személyről tudok, ők csoportba szervezetten mennek, de vannak olyanok is, akik saját maguk szervezik utazásukat. Elég sokan vannak ilyenek is, de őket nem számoltuk össze. Ami talán még szép és értékes számomra, hogy a püspökségi munkatársak csoportja is, kb. 30 személy vasárnap kora reggel indul szervezetten a szentmisére. Ők megfogadták tanácsomat, biztatásomat: ahol a pápa, ott az egyház. És nekünk ott kell lennünk!”