A közös nevezőt keresik a kéthetesre bővülő Festum Varadinumon

0
571
Szent László-körmenet 2022-ben. Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Szent László egyházmegyei zarándoklattal és körmenettel kezdődik május 7-én a kéthetesre bővülő nagyváradi Festum Varadinum rendezvénysorozat, amelyet idén május 7–21. között tartanak – jelentették be a szervezők április közepén sajtótájékoztatón, Nagyváradon. Az egyházmegyei zarándoklaton és körmeneten a városalapító király hermája is látható lesz.

A Varadinum Kulturális Alapítvány és a RMDSZ Bihar megyei szervezete által szervezett rendezvénysorozatnak mintegy 200 programja lesz – mondta el a sajtótájékoztatón Meleg Vilmos, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A két hét alatt klasszikus és könnyűzenei koncertek, kiállítások, színházi előadások, tudományos ülésszakok és ifjúsági rendezvények várják a nagyváradi és Bihar megyei magyarokat, valamint a Magyarországról érkező vendégeket. A rendezvénysorozat idei mottója: Közös nevező.

Pósa Tibor fesztiváligazgató tájékoztatása szerint a főbb rendezvényeket a három hétvégén tartják, de hétköznap is lesznek programok a partner kulturális és oktatási intézmények, civil szervezetek, egyházak szervezésében.

Május 12–14-én a Sebes Körös partjára, a Borpart rendezvényeire várják az érdeklődőket, május 19–21-én pedig a váradi várba a hagyományos Majálisra. Itt a Csík Zenekar és Hobo, valamint a Tankcsapda is fellép.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: a Festum Varadinum része a Holnapután színházi fesztivál és a magyar filmek fesztiválja, de gazdasági konferenciát és Kárpát-medencei történelmi konferenciát is tartanak. A testvérváros Debrecenből is számos programot várnak.

Rámutatott: a rendezvénysorozat a hagyományőrzés mellett a megújulásra is képes, idén a fesztivál részeként a bihari földvárban megszervezik a Partiumi Vágtát. Új helyszín az Ady Endre Gimnázium előtti felújított tér is, az egykori Majomsziget a kommunizmusban a nagyváradi fiatalok kedvenc találkozóhelye volt.

Forrás: MTI