Világsztárok a 14. Kolozsvári Magyar Napokon

0
2093
Fotó: Kolozsvári Magyar Napok

Ökumenikus istentisztelettel nyitják meg augusztus 13-án az augusztus 14–20. között immár tizennegyedik alkalommal jelentkező, a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének számító Kolozsvári Magyar Napok (KMN) programsorozatát. Az egyhetes programkavalkád számos eseménye a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódik majd, újra megtelik élettel a magyar napok egyik legfontosabb, emblematikus programhelyszíne – a felújítás miatt tavaly lezárt – Farkas utca, a főtéri koncertek sorát pedig (augusztus 20-án) egy világsztárokat felvonultató, nagyszabású produkció zárja, amelynek megálmodója és életre hívója, a világszerte ismert Leslie Mandoki – meglepetésvendégként – személyesen is megjelent a Kolozsvári Magyar Napok beharangozó sajtótájékoztatóján.

„Tizennégy év nagy idő, az idén tizennegyedik alkalommal jelentkező Kolozsvári Magyar Napok pedig már elég érett ahhoz, hogy személyi igazolványa legyen. Ezzel a rendezvénysorozat a nagykorúságához közelít, szervezőkként pedig bízunk benne, hogy az évről évre egyre bővülő programkínálatból idén is minden generáció kedvére válogathat” – mondta Gergely Balázs. Az április 25-i sajtótájékoztatón elhangzott: a hagyományoknak megfelelően, már a magyar napok kezdete előtt – augusztus 12–13. között – kiállításmegnyitókra várják majd az érdeklődőket, augusztus 13-án (vasárnap) pedig ismét ökumenikus istentisztelet nyitja meg a programsorozatot. Augusztus 14-én (hétfőn) a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor a Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógálájára, amelynek részleteiről a szervezők a későbbiekben adnak tájékoztatást. Szabó Lilla elmondta: idén is több mint 100 partnerszervezettel együttműködve dolgoznak a magyar napok programkínálatán, melyben kiemelt szerepet kap a Petőfi-bicentenárium is.

Az idei év egyik jó híre, hogy az ígéreteknek megfelelően újra birtokba veheti a magyarnapozó közönség a tavaly – a felújítási munkálatok miatt – lezárt Farkas utcát, ahol ismét kézműves- és könyvvásár várja majd a látogatókat. A Fogoly utca idén is Borutcává alakul, a Bánffy-udvarban a Petőfi-színpad kínál bemutatkozási lehetőséget a rock, a jazz, valamint a blues erdélyi és anyaországi képviselőinek, a Kolozsvári Református Kollégium udvara ismét Folkudvarként működik majd, a Romkertben újra életre kel – az Emese Park hagyományőrzőinek jóvoltából – a gyermekprogramoknak is helyt biztosító középkori falu, Magyarország Főkonzulátusának szervezésében (a konzulátus udvarán) Hungarikum udvar néven programhelyszín nyitja meg kapuit, az ötödik alkalommal jelentkező KMN-Donaton Terepfutóversenynek és az örömfőzésnek ismét a törökvágási Falumúzeum ad majd otthont, újra látogathatóvá válik a Szent Mihály-templom tornya, valamint minden, a korábbi években megismert programhelyszín várni fogja a magyarnapozók tömegeit. A részletes programkínálat várhatóan július elejétől válik elérhetővé, egyéb tudnivalók azonban már júniustól megtalálhatóak lesznek a www.magyarnapok.ro internetes oldalon, további érdekességek és fontos információk pedig a rendezvény Facebook-oldalán (www.facebook.com/magyarnapok) is elérhetők majd.

A sajtóeseményen jelen volt Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja is, aki elmondta: már a kezdetektől partnerei a KMN-nek, Magyarország Kormánya pedig kiemelten támogatja a Kárpát-medence egyik legnagyobb rendezvénysorozatának számító Kolozsvári Magyar Napokat.

Gergely Balázs elmondta: a Kolozsvári Magyar Napok központi programhelyszíne – a főtéri nagyszínpad – idén is minden generáció számára emlékezetesnek ígérkező zenei eseményeket kínál. Kedden (augusztus 15-én) a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó művészei veszik birtokba a Főteret, szerdától pedig a könnyűzenei koncerteké lesz a főszerep. Augusztus 16-án az EDDA Művek lép színpadra, augusztus 17-én a Blahalouisiana és a Budapest Bár, augusztus 18-án Halász Judit gyermekkoncertjén vehetnek részt kicsik és nagyok, ezt követően pedig a „Magyar rocklegendák” elnevezésű produkció keretében Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós ad koncertet. Augusztus 19-én a Lóci játszik rockegyüttes csap a húrok közé, őket pedig a Honeybeast követi majd. Augusztus 20-án Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates zenekar lép színpadra. A beharangozó sajtótájékoztatón – meglepetésvendégként – személyesen is megjelent, világhírű magyar dalszerző, producer, dobos és énekes olyan világklasszis rock- és jazz ikonokkal zenél majd, mint Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra, Fausto Beccalossi, ezúttal pedig nem hiányozhatnak a fellépők közül Leslie Mandoki magyarországi zenésztársai sem, így a felsoroltakon túl színpadra lép Mahó Andrea és Takáts Tamás is.

„Évek óta dédelgetett álmunk válik valóra azzal, hogy ezt a nagyszabású produkciót – melynek tagjai összesen 35 Grammy-díjjal rendelkeznek – végre vendégül láthatjuk” – mondta a Gergely Balázs. A Németországból a sajtótájékoztató idejére (első alkalommal) Kolozsvárra érkezett Leslie Mandoki elmondta: számára azért is különösen fontos az augusztus 20-i koncert, mert mindeddig nem volt lehetősége Erdélyben fellépni. Elhangzott: a világsztárokat felvonultató koncerten számos különleges pillanat várható, hiszen a Soulmates a Bartók Béla-művek különleges hangzásával és a modern zenei stílusokkal egyesülve adja elő a „Magyar képek”-et, ezáltal pedig haza hozza Kolozsvárra az erdélyi népzenére alapuló és Bartók Béla nyomán írt rock szvitet. „Ezzel a világsikernek számító produkció hazatér kiindulópontjához, ide, ahol ezek a csodálatos Bartók-dallamok gyökereznek. A zenekar, mely immár 31 éve működik, nagyon várja a magyarnapos koncertet, s hisszük, hogy zenénk, átölelve a különbözőségeket, hídépítő szerephez is jut” – mondta Leslie Mandoki.

Forrás: KMN