Megáldják a Szent György-székesegyházat a felújítási projektet követően

0
718
Fotók: A temesvári egyházmegye sajtóirodája

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye Szent György-székesegyházát fennállásának legátfogóbb felújítási és átalakítási projektjét követően fogják megáldani. A projekt Martin Roos megyés püspök kezdeményezésére indult és valósult meg, amelyet nyugalomba vonulását követően utóda, Pál József Csaba megyés püspök folytatott és fejezett be. Az eseményre április 13-án kezdődött el a lelki felkészülés a Szent György római katolikus székesegyházban. Az alábbiakban az esemény liturgikus programját, az események pontos menetét olvashatják.

Április 13-án délután több hívő gyűlt össze a Szent György római katolikus székesegyházban, hogy örömmel és Istennek hálát adva részt vegyenek az első szentségimádáson, lelki előkészületként temesvári Szent György-székesegyház felújítási munkálatainak megáldására. A temesvár-újkissodai plébániai közösség népes csoportja volt jelen. A szentségimádást Jäger Adalbert kanonok, plébános vezette. A lelki programon részt vett Pál József Csaba megyés püspök, Lauš Nikola kanonok, püspöki irodaigazgató és a város többi plébániájáról érkezett hívek. A szentségimádásra a Szent Sebestyén, Szent Rozália és Szent Rókus mellékoltárnál került sor. A zenei szolgálatot az Alberta Claudia Kovacs kántor vezette templomi énekkar látta el, hegedűn közreműködött Antonio Leonard Agigheoleanu – adta hírül a temesvári püspökség sajtóirodája.

A szentségimádás a következő program szerint folytatódik: április 14. – Gyárvárosi plébánia; április 15. – újszentesi plébánia; április 16. – mehalai plébánia; április 17. – erzsébetvárosi plébánia; Április 18. – bolgár plébánia; április 19. – szabadfalui plébánia; április 20. – józsefvárosi plébánia; április 21. – közös szentségimádás.

További liturgikus programok:

  • 2023. április 22.

8.00−9.45 óra – A papság, a zarándokok, a hivatalos személyek, a hazai és külföldi meghívottak, valamint az összes résztvevő érkezése.

9.35 óra – A Szent György-székesegyházról készült videó bemutatása.

10 óra – Pontifikális szentmise, főcelebráns Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa. A szentmisén közreműködő asszisztencia, papok, kanonokok és püspökök alkotta ünnepélyes körmenet 9.50 órakor indul a püspöki palotától. Az eucharisztikus ünnepségen mintegy húsz érsek, püspök és küldött vesz részt az ország különböző római katolikus és görögkatolikus egyházmegyéjéből, valamint külföldről. A szentmisén részt vesz Ioan Selejan bánsági metropolita, Temesvár román ortodox érseke és Lukijan Pantelić, Budapest szerb ortodox püspöke, a temesvári egyházmegye adminisztrátora. A történelmi eseményen jelen lesznek a minisztériumok képviselői, parlamenti képviselők, az állami hatóságok, hazai és külföldi civil intézmények, nemzeti kisebbségek képviselői.

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye 1736 és 1774 között épült Szent György-székesegyházát fennállásának legátfogóbb felújítási és átalakítási projektjét (2019−2023) követően fogják megáldani (újraszentelni). A munkálatok „A temesvári római katolikus székesegyház és környezetének belső és külső felújítása, konzerválása, rehabilitációja a temesvári római katolikus székesegyház épületének és környékének az országos és nemzetközi turisztikai körforgásba való integrálása” – SMIS kód: 119627 – elnevezésű projekt keretében valósultak meg, a Regio – Regionális Operatív Program 2014-2020 finanszírozásával. A munkálatokra vonatkozó szerződések összértéke 16.460.849,60 lej (ÁFA nélkül), amelyből 16 118 710,41 lej európai uniós hozzájárulás, 342 139,19 lej pedig a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye saját hozzájárulása. Az egyházmegye saját forrásokból, illetve hazai és külföldi adományokból és támogatásokból a projekt számos más vonatkozását is támogatta. A projekt Martin Roos megyés püspök kezdeményezésére indult és valósult meg, amelyet nyugalomba vonulását követően utóda, Pál József Csaba megyés püspök folytatott és fejezett be.

Ebből az alkalomból ünnepélyesen megáldják az új versus populum-oltárt és felszentelik az új szószéket. A főcelebráns a templomhajó falait tizenkét helyen, nevezetesen a tizenkét szentelési keresztben vagy apostoli keresztben szent olajjal – krizmával – keni meg, majd ezeknél a kereszteknél ünnepélyesen meggyújtják a tizenkét gyertyát. A pontifikális szentmise zenei szolgálatát három énekkar biztosítja: a Bajkai-Fábián Róbert orgonista vezette Exultate székesegyházi kórus, a Iustin Călin vezette Harmonia Christi ifjúsági kórus, valamint a Chorus et Capella Cathedralis, vezényel dr. Walter Kindl karnagy.

  • 2023. április 23.

Szent György, a székesegyház és a székeskáptalan védőszentjének ünnepén, a székesegyház búcsúünnepén 11 órakor Pál József Csaba megyés püspök pontifikális szentmisét mutat be három nyelven, koncelebrálnak a jelen lévő vendégek.

A média képviselőinek lehetőségük lesz arra, hogy részletesen tájékozódjanak a Szent György-székesegyházban bemutatott ünnepi szertartások programjáról, a hazai és külföldi résztvevőkről, a püspökökről és a hivatalos személyekről, akik megtisztelnek bennünket jelenlétükkel, valamint hivatalos sajtóakkreditációt igényelhetnek intézményünktől, hogy jelen lehessenek a székesegyházban bemutatandó ünnepi szentmisén. Az akkreditációkat kizárólag a Temesvári Római Katolikus Püspökség Sajtóirodájától lehet beszerezni, az újságírók pedig a mediatm@gerhardus.ro e-mail címen jelentkezhetnek, feliratkozva a kifejezetten erre a célra közzétett listákra.

Előre is megköszönve az eseményünk iránti érdeklődést és az arról való tudósítást, őszinte üdvözletünket küldjük a feltámadt Krisztusban.

Temesvár, 2023. április 13.

Nikola Lauš püspöki irodaigazgató

Forrás: gerhardus.ro