A pápa ördögűzője

0
4966

2023 áprilisában kezdte a Sony Pictures forgalmazni A pápa ördögűzője című filmet. Fr. Gabriele Amorth, a Vatikán ördögűzője szerepében Russell Crowe látható.

Edward Siebert útja A pápa ördögűzője című, a katolikus egyház vitathatatlanul leghíresebb ördögűzőjéről szóló filmmel egy hat évvel ezelőtti milánói kalandos látogatással kezdődött.

A jezsuita pap úgy emlékszik vissza, egy étteremben ülve, bort kortyolgatva forgatta a kezében az egy nappal korábban vásárolt drága repülőjegyét. Aggódott azért a megegyezésért, amelyet előző nap a Szent Pál Társasággal kötött, s amely a megboldogult Gabriele Amorth, ,,az ördögűzők James Bondjaként” ismert katolikus pap – élettörténete filmre vitelének jogaira vonatkozott.

Siebert, aki filmműveszeti ismereteket tanít a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetemen és a főiskola filmgyártó cégét vezeti, nem rendelkezett filmes kreditekkel, és rácsodálkozott: ,,Mit tettem?” Ma megkönnyebbülten sóhajt fel, amikor Amorth életének egy változata kibontakozik a filmvásznon A pápa ördögűzője címmel, az Oscar-díjas Russell Crowe-val a címszerepben. A filmet nemrég mutatták be az amerikai mozikban.

Gabriele Amorthot 1986-ban nevezték ki a római egyházmegye fő ördögűzőjévé, és 2016-ig, 91 éves korában bekövetkezett haláláig hivatalában is maradt. Ez alatt a három évtized alatt Amorth saját állítása szerint több mint 60 000 ördögűzést végzett. Első könyve, az Egy ördögűző elmeséli a történetét 1990-ben jelent meg, és azonnal bestseller lett, 30 nyelvre fordították le. Ugyanabban az évben Amorth, aki Az ördögűzőt nevezte meg kedvenc filmjének, megalapította az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségét.

Siebert, a film egyik vezető producere azt mondja, nem volt túl valószínű, hogy elvállalja ezt a projektet, de Michael Patrick Kaczmarek új-mexikói filmrendező, akivel korábban már dolgozott együtt, meggyőzte őt Amorth történeteinek erejéről – meséli.

Kaczmarek, a film másik producere arról számolt be, hogy 2015-ben a rend kiadóján keresztül kereste meg Amorthot. A kiadó vezetői figyelmeztették, hogy sokan próbálták már megszerezni az ördögűző könyveinek filmes és televíziós jogait, ,,de mindig elutasították őket”. Kaczmarek kitartása azonban kifizetődött.

,,Fordítók segítségével részletes levelezésbe kezdtem Amorth atyával, biztosítottam őt saját hitemről, vallásos elkötelezettségemről és őszinte vágyamról, hogy tiszteletben tartsam az ő ördögűzési szolgálatát” – meséli a film előzményeit Michael Patrick Kaczmarek, a film egyik producere, hozzátéve, hogy a jezsuita Sieberttel való együttműködése segített meggyőzni Amorthot arról, hogy meg fogja őrizni a történet vallási lényegét.

Siebert arról is beszámolt, Amorth történetei kezdetben ,,megijesztették”, de megérintette a pap hite és elszántsága, hogy segítsen az embereken. Gabriele Amorth elmondta, hogy a hozzá forduló emberek 98 százalékának pszichiáterre volt szüksége, nem ördögűzőre – ezt a részletet Crowe Amorthja tisztázza is a filmben. Amikor egy bíboros megkérdezi őt a maradék 2 százalékról, válasza: ,,Á, a másik 2 százalék – ez olyasmi, ami az egész tudományt és az egész orvostudományt már nagyon régóta zavarba ejti.” Drámai szünet után hozzáteszi: ,,Én a gonosznak hívom”.

Sieberthez hasonlóan Russel Crowe, a címszereplő is azt mondta különböző médiainterjúk során, hogy nem horrorfilm-rajongó, inkább szeret ,,mélyen aludni éjszaka”. De azt is elmondta, hogy Amorth karaktere lenyűgözte őt; elolvasta a pap első két könyvét, beszélt olyan emberekkel, akik látták őt ördögűzéseket végrehajtani. Crowe elmondta, hogy Amorth karakterének két aspektusa ragadta meg őt – ,,a hit rendíthetetlen tisztasága és a kegyetlen humorérzéke”.

A 2017-es Az ördög és Amorth atya című dokumentumfilmben a pap – mielőtt elkezdene egy ördögűzést – látható, amint az orrát a megszállottnak mondott nő irányába csavarja. Ezt a gesztust minden ördögűzés előtt megtette, hogy tudassa a démonnal: nem fél.

Az 1987-ben játszódó A pápa ördögűzője című filmben Crowe Amorthja Spanyolországba utazik tanítványával, egy fiatalabb pappal, hogy egy kisfiú megszállottságát kivizsgálja. Ott egy ,,évszázados összeesküvést” fedez fel, amelyet a Vatikán megpróbált eltussolni egy olyan filmbeli cselekmény során, amely a Da Vinci-kódot, az Indiana Jones-t és számos zsarufilmet idézi.

Crowe és a film alkotói szabad kezet kaptak Amorth karakterének megformálásában és történeteinek feldolgozásában. Crowe egyáltalán nem hasonlít a papra, hiszen Amorth kopasz, szemüveges és borotvált volt. A filmvásznon Crowe dupla eszpresszót iszik, és egy Lambretta robogóval járja Rómát, reverendáját a Faith No More zenéjére lobogtatja a szél. A robogóján Ferrari matrica van – ez Amorth szülővárosára, Modenára utal, ahol a luxusautógyártó székhelye van.

Amorth útja a papságig sok mindenen át vezetett, a második világháborúban partizánként harcolt, jogi diplomát szerzett, újságíróként dolgozott. Csak 61 éves korában lett ördögűző. Vitákba keveredett, hiszen azt állította, hogy Hitler és Sztálin megszállottak voltak, hogy pedofil szekták működtek a Vatikánban, és hogy a jóga és Harry Potter a démonok kapuja. Ugyanakkor Amorth ördögűzőként végzett munkája sokakat befolyásolt és inspirált a katolikus egyházban – jelenti ki Stephen J. Rossetti, a washingtoni érsekség pszichológusa és ördögűzője, akinek az alig hat hónapja indított Instagram-fiókját több mint 76 ezren követik. Rossetti szerint egyre nagyobb, megújult az igény a démoni megszállottsággal és az ördögűzéssel kapcsolatos információk iránt. ,,Mindannyian hálával tartozunk Amorth atyának” – mondja Rossetti. ,,Ő tartotta életben ezt a szolgálatot, amikor az egyház és a társadalom nagyjából figyelmen kívül hagyta”.

Bár az ördögűzés visszatérő része volt Jézus Krisztus szolgálatának, a katolikus szeminaristákat és papokat nem képzik ki erre – mondta Stephen Rossetti, hozzátéve, hogy az olyan filmek, mint Az ördögűző, felhívták a figyelmet a démoni megszállottság jelenségére.

Rossetti Amorthhoz hasonlóan azt állítja, hogy a ,,démoni hatások” erősödtek a hit hanyatlása miatt, a bűnözés és az okkultizmus gyakorlásának növekedése miatt. Az ördögűzés, ha helyesen gyakorolják, ,,a gyógyítás és a hit aktusa” – mondta Rossetti, hozzátéve, hogy 15 év alatt, amit maga is ördögűzőként töltött, tanúja volt a ,,sötétségnek és gonoszságnak”. ,,A démonok valóban megnyilvánulnak egy ülés során, és az ördögűző egy hihetetlenül gonosz jelenséggel szembesül, amelyet egyetlen ember sem tud utánozni” – mondta. ,,A dolgok átrepülnek a szobán. A démonok olyan bohóckodásba kezdenek, mint az éretlen 12 évesek, akik megpróbálnak megijeszteni.” De hittel, Istennel az oldalán ez mindig is ,,örömteli szolgálat”, vallja Rossetti. ,,A keresztény történelem nagy része a természetfeletti és a lelki harcot hangsúlyozta. Ez a kereszténység visszatér a természetfeletti gyökereihez.”

Az Ördögűzők Nemzetközi Szövetsége a honlapján közleményt tett közzé, amelyben egy rövid előzetes alapján kritikával illetik A pápai ördögűzőt. Az egyesület olyan filmnek nevezte, amelynek ,,célja erős és egészségtelen érzelmek felkeltése, a komor díszletnek, a hanghatásoknak köszönhetően… csak szorongást, nyugtalanságot és félelmet kelt a nézőben”. Joseph Laycock, a Texasi Állami Egyetem vallástudományi tanszékének docense szerint a vallási körök tiltakozása ellenére ,,az ördögűzőknek akkor is hasznára van, ha ábrázolásuk szenzációhajhász”. Laycock legújabb könyve, a The Exorcist Effect (Az ördögűző hatása) azt vizsgálja, hogy az 1973-as film milyen keresletet teremtett az ördögűzés iránt; szerinte a filmnek szerepe volt abban, hogy a katolikus egyház hozzáállása megváltozott az ördögűzés gyakorlatához. Az ördögűző című film után Amorth ,,az ördögűzés újjáélesztésének legfontosabb papja” Laycock szerint, aki azt jósolja, hogy az ördögűzés iránti érdeklődés növekedni fog.

,,Az a fajta kereszténység, amelyet a 20. század közepén Amerikában gyakoroltak, és amely az etikát hangsúlyozta a természetfeletti helyett, anomália volt” – mondja Laycock. ,,A keresztény történelem nagy része a természetfelettit és a lelki harcot hangsúlyozta.”

Siebert, aki közel nyolc évig dolgozott azon, hogy Amorth történetét a filmvászonra vigye, azt mondja, hogy A pápa ördögűzője nem változtatta meg a horrorfilmekkel vagy az ördögűzéssel kapcsolatos nézeteit; mindkettőtől kirázza a hideg. De megmelengeti a szívét, hogy egy papot pozitív fényben mutathat, és a nézők ilyen módon láthatják, miután oly sok film és tévéműsor becsmérelte vagy lekicsinyelte őket.

,,Jó látni egy papot, aki az imáról, a megbocsátásról, Isten szeretetéről beszél, és mindezek tetejébe még a démonok legyőzéséről is” – mondta. ,,Jó érzés végre egy papot hősként látni.”

Forrás: America, az amerikai jezsuiták folyóirata

Fordította Bodó Márta

Ki volt az igazi Fr. Gabriele Amorth? 1925. május 1-jén született Modenában (Olaszország), hívő katolikus családban nőtt fel. Paolo Rodari újságírónak küldött levelében, amelyet az ,,Amorth atya folytatja: A hivatalos életrajz” című kötetben közöltek, bevallotta, hogy gyermekként szüleivel együtt járt misére, de a templom padjai alatt elaludt. ,,Amikor elaludtam, és így csendben maradtam, nem szaladgáltam ide-oda a templomban, anyám jutalmat adott, általában édességet” – mesélte az olasz újságírónak írt levelében. Gyermekkorában szülei megtanították neki a gyónás szentségének fontosságát, hetente el is végezte szentgyónását. 1937-ben, mindössze 12 éves korában fedezte fel papi hivatását a plébániai Katolikus Akcióban és a San Vincenzo Egyesületben való aktív részvétele nyomán. Hivatásának felfedezése után a modenai Muratori gimnáziumban tanult, vívásban és a kerékpározásban jeleskedett. 1942-ben másodszor utazott Rómába, a passzionista rend közösségi életére vágyott. A Szent Pál Társaság egyik házában szállásolták el, s végül e kongregációban talált otthonra. Az 1954-es pappá szentelése után a római vikariátus lelki segítségget nyújtó hivatalában, valamint a Regina Coeli börtönben káplánként dolgozott. Emellett a Szent Pál Társulat fiatal aspiránsainak és hittanosainak képzéséért is felelős volt. 1986-ban Ugo Poletti bíboros kinevezte a római egyházmegye fő exorcistájává. 1990-ben megalapította az Exorcisták Nemzetközi Szövetségét, amelynek 75 éves korában történt visszavonulásáig elnöke volt. Gabriele Amorth saját bevallása szerint több tízezer ördögűzést hajtott végre. Közismert volt gyakorlatias megközelítéséről és arról, hogy újra megerősítette az ördög és a démonok létezését. Többször figyelmeztetett a különböző okkult gyakorlatok következményeire. 2016. szeptember 16-án hunyt el Rómában, 91 évesen. Utolsó interjújában spirituális végrendeletét így foglalta össze: ,,Krisztussal vagy a sátánnal”.