Elkezdődött a hittanolimpia

2
1516

Kolozsváron elkezdődött az V. országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpia. Idén a Báthory István Elméleti Líceum látja vendégül április 12-14. között az Arad, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Temes, Bihar, Szilágy, Brassó megyékből érkezett diákokat és kísérő tanáraikat.

Az ünnepélyes megnyitót a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében, az ódon, megújuló Farkas utcában, az egyetem épületének tőszomszédságában s a vendéglátó iskolával átellenben tartották április 12-én, szerdán délután 5 órától.

Schuller Hajnal, a Báthory Líceum igazgatója köszöntője után egyházi és világi elöljárók köszöntötték és biztatták a tudásukat e megmérettetésen megmutatni kész diákokat. Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelő, dr. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő helyettes, Vákár István, a Megyei Tanács alelnöke, valamint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, dr. Soós Anna, aki arra is biztatta a versenyen jó eredményt elérőket, hogy a felvételi, illetve az egyetemi tanulmányok terén ez előnyt jelent majd számukra. Emlékeztetett, Kolozsváron a magyar egyetemi oktatás évfordulót ünnepel, az egyetem pedig a Báthory Líceummal együtt a kolozsvári katolikus oktatás utódintézményeként is tekint magára.

Böcskei László váradi püspök a szervezők és versenyzők mellett a pedagógusokra irányította a figyelmet, akiknek odaadó, lélekkel áthatott munkája formálja a tanítványaik szemléletét, hitét. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök megnevettette a teremben ülőket, a humoros történet az ima erejére emlékeztetett. A hitre nevelés fontosságát emelte ki, majd közös imával és Kerekes püspök áldásával kezdődött a rendezvényt, amelyet a hittanolimpia elnöke, dr. Ozsváth Judit egyetemi oktató nyitott meg.

A műsorban zenés produkcióval közreműködött két diák, Sógor Dénes és György Hunor, valamint a mérai iskola néptáncosai és népi muzsikusok.

A program áprilus 13-án, csütörtökön 8:45-kor szentmisével kezdődik a piarista templomban, majd a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületében 10 órától következik a dolgozatírás.

Részlet dr. Ozsváth Judit, a hittanolimpia elnöke köszöntőjéből

„A nagy időkhöz nagy nemzedék kell” – hirdette Erdély nagy püspöke, Márton Áron. Az a kor, amelyikben ő megfogalmazta ezeket a gondolatokat, más, mégis hasonló volt a mostanihoz: háború, gazdasági és ideológiai válság, elvilágiasodás jellemezte azt, és mindezek jelen vannak napjainkban is. „Nagy idők” voltak azok, és ugyanilyen „nagyok” a maiak is. A sötétség útvesztőibe tévedt embernek kellettek és ma is kellenek a Fényre mutató, a Fény felé vezető, tiszta lelkek. Szeretett Diákok, ti, akik a hittanismeretek magas szintű tanulmányozására és – én nagyon hiszem, hogy – az azokhoz igazított, szép, szent életre köteleződtetek el, sokaknak mutattok irányt. Olyan természetű ismereteitek vannak, amelyek nemcsak az értelmet, de a szívet is gazdagítják. Ti ismeritek az értelmes, igazán boldog élet kulcsát. Ti olyan életet éltek, amelyikkel – a Megváltó szent akarata szerint – fényesen világító jel vagytok társaitok és sokak számára. Mindenekelőtt ezt köszönöm nektek! És köszönöm, hogy vállaljátok a munkát azért, hogy mind jobbak, mind „fényesebbek” legyetek!

MEGOSZTÁS