Nagyböjti beszélgetések felnőttekkel

0
808
Fotók: Székely Anett

Hitünk mindennapjainkban címmel a nagyböjt péntekein előadás-sorozat indult a Csíkszentdomokoson szolgáló Forró Csaba Roland segédlelkész kezdeményezésére, az ő vezetésével. A programsorozat február 24-én pénteken kezdődött és március 31-én zárult. Az alkalmaknak a csíkszentdomokosi Márton Áron Zarándokközpont adott otthont, biztosítva a megfelelő feltételeket az előadás-sorozat megvalósulásához.

Olyan 20 év feletti fiatal felnőtteket, házasokat, családosokat, kérdező és válaszra nyitott híveket szólított meg a programsorozat, akik hitükben megerősödni vágytak, hitbéli kérdésekre érthető válaszokat vártak. A programsorozat olyan irányt, segítséget adott, amely által nemcsak elméleti ismereteik gyarapodhattak, hanem megélhetik, értelemmel felfoghatják és akaratukkal tehetik, szívükbe fogadhatják hitük kérdéseit.

Az előadások, beszélgetések témái egymásra épültek, de péntekenként bárki bekapcsolódhatott akár egy alkalomra is. A fiatal felnőtt korosztálytól az idősekig sokan voltak kíváncsiak, érdeklődőek a programsorozat iránt. A résztvevők száma hétről hétre gyarapodott, ezáltal visszajelzést adva, hogy jó, kell és igény van rá. A beszélgetéseket közös keresztút végzése előzte meg a templomban.

Az alkalmak végén lehetőség nyílt a tisztázatlan kérdések megvitatására, de személyes kérdéseket is fel lehetett tenni. Az előadásokra bemutató is készült, illusztrációkkal, a fontosabb pontokat kiemelve, ami hozzájárult az adott téma jobb megértéséhez, annak elmélyülését szolgálta.

Az első előadás az Otthonunk az egyház témáját járta körül. Mi az egyház gyermekei vagyunk, tagjai lettünk a keresztség által, és ehhez kell hűek legyünk, maradjunk. Ez a beszélgetés megalapozta, előkészítette a további beszélgetéseket.

A második és harmadik alkalom témája egymásra épült, A szentmise és A szentmise lépésről lépésre témáját jártuk körül, hogy hogyan élhetjük meg mélyebben a szentmisét. Megtudtuk, hogy mi miért „történik” a szentmisén, hogy hogyan készüljünk tudatosan a szentmisére és ne csak a prédikáció miatt menjünk el a vasárnapi szentmisére, mert ezáltal háttérbe szorítjuk a lényegest. Bizonyos rosszul rögzült szokásainkra is fény derült. Az előadó több ízben utalt XVI. Benedek pápa szentmisére vonatkozó tanításaira, gondolataira, szavaira.

A negyedik alkalom A megváltás – a bűnbeesett ember fogalmát tisztázta, ezáltal a cél az volt, hogy megértsük emberségünket, az Isten irántunk való szeretetét és húsvét csodálatos eseményeit. Az ötödik A megváltás – a megváltott ember az előző előadás témájára épült, amely által sokkal jobban fel tudjuk készíteni a lelkünket, gondolatainkat a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra. A szent három nap eseményeit, összefüggéseit részletesen megismerve jobban megértettük azok lényegét, így tudatosabban át tudjuk élni, át tudjuk adni és hitelesebben tudunk járni a közös úton, amelyre Jézus hívott meg minket.

A nagyböjt utolsó előadásának témája A megváltás – az újjáteremtett ember volt, amelyben a segédlelkész hangsúlyozta, hogy Isten soha nem hagy magunkra. Az újjáteremtettség, az újjáalkotottság fogalmát sikerült megértenünk. Az a legnagyobb ajándék ebben, hogy mindig kiengesztelődhetünk, tette hozzá Forró Csaba Roland. Kifejtette, hogy Jézus visz magával az Istenhez, a Szentlélek által bevon minket az Istenbe, és ezáltal már képesek leszünk úgy szeretni, ahogy ő. Így valósulhat meg az utolsó nagy parancs az utolsó vacsorán. „Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!” (Jn 13,34).

Többször utalt az Iz 55,8 versére: „Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok – mondja az Úr.” Az Isten nem úgy jött el, ahogy az emberek várták, nem úgy valósult meg a feltámadás, ahogy az emberek elképzelték.

Mi az egyház gyermekei vagyunk – hangzott el az első előadásban és most zárszóként is –, hogy Krisztus él, mert feltámadt, kiárasztotta a Szentlelket és ezzel bennünket újjáalkotott, örökre összekötött az Istennel. A meghitt hangulatú alkalmak közös imával kezdődtek és hálaadó közös imádsággal végződtek.

Az előadások résztvevőiként hálásan köszönjük Forró Csaba Roland segédlelkésznek a szeretettel előkészített, hangulatos, olykor nehéz témákat feldolgozó előadásait, hogy bevezetett a titkok mélyebb megértésébe. Hálásak vagyunk neki, hogy szívügyének tekinti közösségünk felnőtt tagjainak is a nevelését, a csíki körzet ifjúságpasztorációja mellett. A hívek nevében Kádár Gizella is megköszönte az áldozatot, lelkesedést, a hívekre szánt időt, energiát, annak reményében, hogy a jelenlévők továbbadják a magukkal vitt gondolatokat. A segédlelkész elárulta, hogy nemcsak a lelki, de a szellemi töltődés is célja volt a beszélgetéseknek, és azt is, hogy lesz folytatás.

Mindannyiunknak sikerült hazavinni minden alkalommal néhány mondatot, újraértelmezésre váró gondolatot, ami közelebb visz minket Istenhez, hogy gyümölcsei lelkünkben és értelmünkben is megteremjenek.                    

Kedves Annamária