Lezárult a missziós sorozat a várad-újvárosi templomban

0
509
Fotók: Ciucur-Losonczi Antonius

A nagyvárad-újvárosi katolikus templom fennállásának 300. évfordulója alkalmából a Szent László-plébánia missziós sorozatot hirdetett, melynek utolsó alkalmát március 28-án tartották. A 18 órakor kezdődött szentmise főcelebránsa és szónoka Vass Csaba lazarista szerzetes volt, a missziós alkalom témája pedig Misszió a szeretetszolgálat útján – szeretetszolgálat és áldozatkész helytállás, az önkéntesség ezer formája a plébániai közösség életében.

Házigazdai minőségében Kovács F. Zsolt plébános hangsúlyozta: „Vass Csaba atyát nem kell bemutatni a híveknek, hiszen Katalin-telepi plébánosként, lazarista szerzetesként számos olyan tevékenységet fejt ki a Páli Szent Vince Társaság tagjaival közösen, melyek közismertek és fontosok a város, a nagyváradi egyházmegye, illetve a katolikus egyház számára egyaránt. A szeretetszolgálat számtalan formáját gyakorolják ugyanis, rászoruló családoknak, beteg gyermekeknek, ukrajnai menekülteknek segítenek hónapok, évek óta. „A Krisztus egyháza akkor tökéletes, ha nem tökéletes − ezt olyan értelemben jelentem ki, hogy Krisztus egyháza nem a tökéletesek egyháza, hanem hozzátartoznak azok is, akik rászorulnak, akik szenvednek, akik nélkülöznek. Az ő támogatásukból vállalnak nagyon sok részt, s köszönöm Vass Csabának, hogy a mai estét elvállalta, s elmélkedik nekünk a felebaráti szeretet értékéről”, fogalmazott a tisztelendő.

Homíliájában Vass Csaba többek közt arra hívta fel a figyelmet: nagyböjti útjukon fontos lépést tesznek előre, hiszen a három nagyböjti cselekedet közül az egyikről gondolkodnak közösen, és ez nem más, mint az alamizsnálkodás, vagyis a jó cselekedeteknek a gyakorlása. „Arra int ugyanis bennünket a nagyböjti szent idő, hogy a jó cselekedeteknek készítsük elő a szívünket, hogy megnyugodjon, s meg tudjon nyílni az Úr tanítása előtt azért, hogy otthonra leljen benne Krisztus”, nyomatékosította a szentmise szónoka.

A liturgia zenei szolgálatát ezúttal is Kribus Mónika kántor-karnagy látta el.

Ciucur-Losonczi Antonius