Nagyböjti és húsvéti installáció készült Oroszhegyen

0
623
Fotók: Hittan.ro

A nagyhét eseményeinek jelképeit gyűjtötték össze, jelenítették meg egy-egy tárgy segítségével a helyiek Oroszhegyen, a templom előtti téren idén. Az installáción Jézus szenvedéstörténete követhető nyomon virágvasárnaptól a Golgotán keresztül a feltámadásig. A húsvéti kültéri installáció lehetőséget kínál csendes imára, elmélkedésre.

A nagyböjti, húsvéti kültéri installáción elsőként a virágvasárnapi barkaág jelenik meg Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának szimbólumaként, majd a harminc ezüstpénz Júdás árulásának jelképe. A nagycsütörtök eseményei, a tanítványok lábának megmosása, a tál, a törülköző és a kancsó, valamint az utolsó vacsora jelképeként ott van a kehely, a kenyér és a stóla az Oltáriszentség és az egyházi rendi rendelését szimbolizálva. A kard Péter apostol tettére utal, amikor levágja a szolgáló fülét, a kakas pedig Péter tagadását jelképezi.

A nagypénteki események kínzóeszközei is megjelennek: az ostor, a töviskorona, majd a Golgotára felérkezve ott látjuk a nádat, a lándzsát, a szeget és a kalapácsot is. A szent sír a nagyhéten készül majd el.

A húsvéti kültéri installáció a karácsonyi helyén készült, és ugyanúgy lehetőséget kínál csendes imára, elmélkedésre.

Kovács Melánia magyar-néprajz szakos tanár

Forrás: Hittan.ro