Pedagógus-továbbképzés a bákói Magyar Házban

0
662

A mozgásszegény életmód, a telefonfüggőség ma mindenütt, már Csángóföldön is problémát okoz. A legújabb szakpedagógiai kutatások azt mutatják: a modern kor súlyos tanulási nehézségeket eredményező problémáira kiváló ellenszerként használhatók a sokszáz éves népi gyermekjátékok, egyszerű táncok. Pedagógus-továbbképzést tartott Varga Zsuzsanna és Kádár Elemér néptáncpedagógus a bákói Magyar Házban.

Gyermekjátékok énekeitől, mondókáktól, tapsikolástól és kacagástól volt hangos március 18-án a bákói Magyar Ház, pedig szombat volt és azon a napon nem is tartózkodtak gyermekek a házban. Pedagógus-továbbképzés zajlott, Varga Zsuzsanna és Kádár Elemér néptáncpedagógusok tartottak a legújabb kor kihívásaira reflektáló egésznapos képzést Népi gyermekjátékaink játszása, mint tanulási képesség-fejlesztő módszer címmel az MCsMSz kötelékében dolgozó pedagógusoknak.

Az egész világon rendkívül aggasztó jelenség a radikális életmódváltás következtében fellépő, korábban teljesen példátlan mértékben mozgásszegény mindennapi életvitel nagyon káros mellékhatása a gyermekek testi és szellemi fejlődésére. Azt gondolhatnánk, hogy ez a probléma Moldvában a falvakban még nem lehet aktuális, de valójában már itt van és bár nem olyan mértékben, mint a nagyvárosokban, de azért naponta szembesülünk vele, tehát a pedagógusoknak fel kell erre készülni, hogy a kihívásokra tudjanak jó válaszokat adni. A legújabb szakpedagógiai kutatások meglepő eredményre jutottak: a modern kor súlyos tanulási nehézségeket eredményező problémáira kiváló ellenszerként használhatók a sokszáz éves népi gyermekjátékok és egyszerű táncok! Ezzel a témakörrel kapcsolatosan hangzottak el előbb elméleti előadások, majd került sor a több órán keresztül folyó önfeledt játékra, amelynek során a pedagógusok a legjobb fejlesztő potenciállal rendelkező játékformákhoz tanulhattak meg konkrét példákat, valamint játékos ritmus- és mozgáskoordinációs gyakorlatokat, egyszerű körtáncokat. A nap végén a jelenlévők összegezték a tanultakat.

Miután a telefonfüggőség és a mozgásszegény életmód felettébb súlyos problémákat jelent már most és ez a helyzet a közeljövőben vélhetően tovább romlik, hasonló képzésekre minden bizonnyal a továbbiakban is szükség lesz. Éppen ezért máris tervezik a következő találkozót, amelyre május vége felé fog sor kerülni, hogy a nyári táborokban a pedagógusok kezében kellő eszköztár álljon rendelkezésre a rohangáló, természetközeli, de felügyelt és biztonságos, életre szóló játékörömet adni képes táborozáshoz.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége