Girolamo da Santacroce: Utolsó vacsora

0
762
Girolamo da Santacroce: Utolsó vacsora

Girolamo da Santacroce az olaszországi Bergamóban született 1480-ban. Velencében Gentile Bellini tanítványaként sajátította el a festészet alapjait. Gentile 1507-ben bekövetkezett halála után nagy valószínűséggel Giovanni Bellini és Cima da Conegliano műhelyében kezdett el dolgozni.

Termékeny művésznek tekinthető, sok művét szignálták és dátumozták. Munkásságában felfedezhető Tiziano és Palma Vecchio hatása is.

Az Utolsó vacsora című festményét 1540-ben készítette el. Jelenleg a velencei San Francesco della Vigna-templom Bragadin-kápolnájában található.

Ezen kompozíción az apostolok egy impozáns épületben költik el a vacsorát. A hosszanti elrendezés helyett a művész egy kör alakú asztal köré csoportosítja a szereplőket. A kör az egység jele, ahol a középpontban egyetlen tál és egyetlen kancsó látható. A fókuszpontba így az átváltoztatott kenyér és bor került, amelyre Jézus kitárt kezei is mutatnak. Az apostolok élénk társalgása ellentétben áll Jézus áhítatával, aki felfele tekint. A jelenet azt a mozzanatot rögzíti, amikor Jézus megalapítja az eucharisztia szentségét és a tanítványoknak adja át. Ennek hangsúlyozására a háttérben kétoldalt a szoborfülkék helyén szintén az eucharisztia szimbóluma, a kehely és az ostya fedezhető fel.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/11-es számában.