Dolgoznak a kézdiszéki Szent Mihály-hegyi templom restaurálásán

0
658
Fotó: Bartos Loránd

Kézdiszék legszebb és legértékesebb barokk temploma eredeti pompáját nyeri vissza, novemberre kell befejeződnie a Szent Mihály-hegyi műemlék templom restaurálásának, adta hírül a Háromszék sepsiszentgyörgyi napilap.

A templom Kézdialmás és Lemhény között található, a két község katolikus lakosai közösen használják, a két település önkormányzata közösen pályázott a felújítására. Lemhény nagyobb lélekszámú, így az ottani községháza a projektvezető, a kézdialmási kisebb részben jelenik meg a pályázatban – mondta el Molnár István, Kézdialmás községmenedzsere Bartos Lorándnak, a napilap munkatársának.

A két köz­ség két százalékos önrésszel társult a projekthez induláskor, ez az arány azóta húszra növekedett, e, 55–45 százalékos arányban oszlik a két település között. Másfél millió euróval indult a projekt az akkor polgármesteri mandátumát teljesítő Molnár István vezetésével, erről 2018. október 4-én mi is hírt adtunk, de a kivitelezést eredetileg megnyert olaszországi cég nem dolgozott komolyan, így nem is fizethettek nekik. Az a pénz, mintegy hetvenezer euró, elveszett. Sőt, büntetést is jár, bár önhibájukon kívül, de túllépték a határidőket.

Molnár István hozzátette: most már jó ütemben haladnak a munkálatok. „A falfestményeket a templomhajóban gyönyörűen helyreállították, dolgoznak a szentélyben, az oltár fölötti boltozaton.” A templom kívülről már elkészült, az esőcsatornákat összekötötték, a vizet elvezették az épület környékéről. A munkálatok során, amikor az Almás felőli, keleti részen ásták a vízelvezető árkot, egy ötször öt méteres területen csonttárat találtak. A szakemberek szerint ötven-hatvan csontvázat találtak. Ezeket a korábban fellelt emberi maradványok mellé hantolták el. Találtak csontvázakat úgy elhelyezve, hogy egy részük a szentély falai alatt, másik részük az udvaron volt. Ez azt jelzi, hogy a temető korábbi, de az is lehetséges, hogy a templom területére temetkeztek.

A szentély alatt a felújítás során feltártak egy kriptát, amelyet eredetileg üveglappal tervezték lefedni, végül azonban az a döntés született, hogy a kriptát befalazzák, azt fényképek segítségével nézhetik meg az érdeklődők.

A kijavított kriptába került az összes csont, amit a templomon belül találtak, azt lezárják, tudta meg a sepsiszentgyörgyi napilap munkatársa.

A templomot bástyákkal tagolt várfal veszi körül, hogy ezt milyen módon javítják, még nem dőlt el. Mivel pénzszűkében vannak, lehet, hogy csak megtakarítják, megerősítik. A templom főoltárának restaurálása nagyon sokba kerül. Az orgonát magyar állami támogatásból sikerült megjavítani.

A harang automatizálását Lemhény és Kézdialmás egyházközsége közösen vállalta, a háromfázisú villanyhálózatot, a Kézdialmás felől az aszfaltutat a kis község valósította meg. A lemhényiek a vízvezetést, a mellékhelyiségek építése, parkoló kiképezése vár.