Hogyan osztályoznánk saját boldogságunkat?

0
495

Egytől tízig hányast adnánk a saját boldogságunkra? – tette fel a kérdést Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébános és Kalot elnök a csíksomlyói nappali foglalkoztató termében összegyűlt szépkorúak számára.
Egy felmérés szerint a székelyföldi emberek boldogságindexe egy gyenge hetes, azonban most tanúja lehettem annak, hogy gyász, betegségek és egyéb lelki fájdalmak ellenére az idősek a boldogságukat egy átlag nyolcasra képesek osztályozni.

 „Az életben nem minden tőled függ, vannak olyan dolgok, hogy te úgy gondolod jó lenne, de nem biztos. Én ebben a mostani életemben tízesre vagyok boldog. Látom, hogy mi történik a világban, és akkor jobban tudom értékelni azt, ami velem történik.”

„Én mindig pozitívan állok a dolgok mellé, annak ellenére, hogy nagyon fiatalon elveszítettem a szüleimet. Ha nem sikerül valami, akkor újrakezdem.”

„Az unokáim miatt egy kilencesre értékelem a boldogságom.”

„Én maximumot tudok adni magamnak, egy szép családom van, amiért nagyon boldog vagyok. Van egy betegségem, újra kellett tanuljak enni, inni, fogat mosni, de mindig a pozitív hozzáállás kell, és a jó Isten megsegít.”

„A gyerekeim és az unokáim miatt tízest adok magamnak.”

„Én minden nap hálát adok a jó Istennek, hogy jól vagyunk s tudunk mozogni.”

Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy mi kellene ahhoz, hogy maximálisan boldogok tudjunk lenni? Vagy tudunk egyáltalán teljes mértékben elvonatkoztatni a napsütötte életünkben megjelenő zivatart okozó felhők megjelenésétől? „Sohasem az határozza meg az életemet, ami éppen történik, hanem az, hogy én milyen választ adok azokra a történésékre. Mindig megvan a szabadságom. Elmerülök az önsajnálatban, vagy pedig eldöntöm, hogy igenis én tovább akarok lépni?” – erősítette meg mindenkiben a gondolatot a plébános, hogy a boldogság döntés kérdése.

A továbbiakban Carl Gustav Jung gondolatait ismertette, miszerint az életünknek két nagy része van: van az életünk első és a második fele. „Az életünk első részének az a fő rendeltetése, hogy kapcsolatot teremtsen a külső világgal, hogy felépítse a külső életet, kapcsolatrendszert, családot alapítsunk. Az élet második fele arra késztet, hogy a belső valóságot és szemléletet kezdjük életbe léptetni. Ha ez sikerül, tudunk erre váltani életünk közepén, akkor a megelégedettség felé tudunk haladni, és egyre több olyan dolgot tudunk felfedezni az életben, ami örökre megőrződik bennünk.”

Ha alázatos vagy, könnyebben szeretnek és könnyebben tudsz te is szeretni…” – vittem magammal a gondolatot, megerősödve abban, hogy nagyobb dolog adni, mint kapni.

A nappali foglalkoztató központ a védett lakóotthon épületében kapott helyet. Idén januártól nemcsak az otthonban bentfekvő, demenciával élő személyek számára nyitottak a szolgáltatások, hanem 65 év fölötti, mozgásproblémákkal rendelkező nyugdíjasok is részt vehetnek a foglalkozásokon, hetente két alkalommal. Ha szívesen tartozna egy csoporthoz, ahol a kézműves foglalkozások mellett, a test, lélek és elme átmozgatása is hangsúlyt kap tárcsázza az alábbi telefonszámok egyikét: Szőcs Judit: 0728 289 398 vagy Bőjte Aranka: 0734 888 344.

György Mária Angéla

György Mária Angéla

MEGOSZTÁS