1848, a népek hajnalcsillaga!

1
518
Fotók: Seminarium Incarnatae Sapientiae

A nemzeti ünnep előestéjén, március 14-én a gyulafehérvári szeminárium kispapjai, az elöljárók és a tanárok közösen emlékeztek meg a szabadságharc eseményeiről és hőseiről. Az eseményen Buda Péter, az egri érseki papnevelő intézet rektora A dicsőséges tavaszi hadjáratokról tartott előadást a jelenlévőknek.

Az ünnepség kezdetén Kováts Álmos-Botond, a kispapok diákképviselője üdvözölte az ünneplőket. Beszédében kiemelte: „mindannyiunkban kisebb-nagyobb forradalmárok vannak elrejtve: van, akiben külsőleg is meglátszik ez a márciusi ifjúi hajlam, és van, aki mélyebbre rejti saját magában. Ott van mindannyiunkban! Változásra, szabad-ságra, valami jobbra vágyunk: akár külső környezetünkkel szemben, de legfőképp önmagunkkal szemben.”

„Valószínűleg mindannyian megírtuk saját kis 12 pontunkat, melyek önmagunkkal szembeni követelések, hogy boldogok, elfogadottak, elfogadóbbak legyünk. Harcolunk, küzdünk a sokszor talán berögződött, kissé furcsának tűnő szokásaink ellen. Van bátorságunk, lendületünk, akárcsak ott, a márciusi eseményeken jelenlévőknek. Hozzájuk hasonlóan mi sem tudjuk, hogy mi lesz a végkimenetel, ha merünk álmodni és változtatni. Ma, hálánkat és tiszteletünket kifejezni, meghittebben ünnepelni azáltal tudunk, hogy bátran ott tartjuk tarsolyunkban személyes 12 pontunkat és törekszünk azok megvalósítására életünk folyamán” – zárta gondolatit a diákképviselő.

Az ünnepi beszédet követően a kispapok nevében Csibi Levente főmagiszter-helyettes köszöntötte az egri szeminárium rektorát. A személyes hangvételű köszöntőben mindenki megismerhette Buda Péter rektor életútját, munkásságát, ugyanis Levente, mint az egri szeminárium egykori növendéke, emberközelből ismeri egykori elöljáróját. A közösség nevében gratulált a nemrégiben átadott Eger Csillaga kitüntetéséhez, majd felkérte, tartsa meg ünnep előadását.

Buda Péter rektor A dicsőséges tavaszi hadjáratokról tartott előadást a jelenlévőknek. Az előadás során betekintést nyertek a hadjáratok alakulásába, lefolyásába. Az előadás végén a kispapok köszönetük kifejezéseként megajándékozták az egri rektort az általuk szüretelt szőlőből készült miseborral és a szeminárium kiadványaival. Az ünnepség a himnusz eléneklésével zárult.

Forrás: seminarium.ro