Bírták a „regulázást” a fiatalok. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó

0
1264

Több mint 100 fiatal vett részt a 20. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozón, azaz a FITT-en. A ferences rend megerősített regulájának 800. évfordulója alkalmából az ifjúsági rendezvényt a regula témában szervezték az elmúlt hétvégén a dési ferences kolostorban. A két évtizedes találkozó születésnapi tortáján a gyertyákat is elfújták a fiatalok.

Többek között Kaplonyból, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, illetve Csíksomlyóról és környékéről, de az ország számos más településéről érkeztek fiatalok pénteken a dési ferences kolostorba a 20. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozóra. A FITT résztvevői a rendezvény első délutánján keresztúti ájtatosságon, szentmisén vettek részt a helyi hívekkel együtt, majd az esti dicséret és vacsora után szentségimádáson találkoztak az eucharisztikus Úr Jézussal.
A találkozó témája a ferences rend 800 éves regulája volt. Így a szombati és vasárnapi foglalkozásokat is e köré építették a szervezők.

Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes, a találkozó egyik szervezője rámutatott, kihívás és egyben ajándék is volt a ferences reguláról beszélni a fiataloknak.
,,Minden egyes ifjúsági programunkat igyekszünk úgy kialakítani, hogy az életünkben felfedezett kincseket próbáljuk átadni. Például felfedeztük azt, hogy miként lehet az Úr Jézust követni az evangélium fényében, hogyan lehet az evangéliumot megélni Szent Ferencnek a tapasztalatára építve, az idei találkozón ezt a kincset próbáltuk átadni” – mondta Tibor testvér.

Megjegyezte: amikor Assisi Szent Ferenc és társai a szűk ösvényen járva elkezdték az Úr Jézust követni és egyre növekedett a testvérek létszáma, akkor szükségesnek bizonyult egy regula megírása, amely segítség volt az újonnan csatlakozóknak, ferences életforma hiteles megélésében. Az idei találkozóra a Kolozsváron tanuló egyetemistákkal elkészítették a Regula Útját, amelynek az volt a célja, hogy ráirányítsa a FITT résztvevőinek figyelmét életük értékeire.

,,A Regula útja egy lelki ösvényt, amelyet szombat este jártak be a FITT résztvevői, ahol megismerkedhettek a ferences rend regulájának 12 fejezetének kulcsfontosságú fogalmaival: élet, egyház, evangélium, Krisztus-követés, tisztaság, engedelmesség, tulajdonnélküliség, testvériség, dolgozás és az imádság. Tehát ezek mind-mind benne vannak a ferences regulában, de egyben olyan dolgok, amelyek fontosak, hogy jelen legyenek minden egyes ember életében is – a maga életállapotának megfelelően. Szép volt látni, hogy a fiatalok milyen mély üzenetekkel mutatták be a résztvevőknek az életnek a fontosságát, az egyházat, az evangéliumot, a Krisztus-követést, az engedelmességet, a tulajdonnélküliséget, a testvériség valóságát és sokszínűségét, a fizikai és a szellemi munka értékét” – részletezte Tibor testvér.

A találkozón ugyancsak a ferences reguláról tartott előadást Laurean Hugó csíksomlyói ferences szerzetes. A kreatív foglalkozások is regulához kapcsolódtak. A fiatalok kiscsoportos foglalkozásokon beszélgettek az evangélium megélésének fontosságáról, a tulajdon nélküliségről, az engedelmességről és a tisztaságról, illetve a regulához kapcsolódóan rövid előadásokat is bemutattak. A találkozót kézműveskedés is színesítette.

Pillanatképek a FITT-ről

,,Első alkalommal vettem részt a FITT-en, feladatokkal nagyon zsúfolt hétköznapokból érkeztem, és nagy célom volt, hogy segítséget találjak ahhoz, hogy miként lehet ebből a pörgős életből kitörni. Megismerve a ferencesek reguláját, végigjárva a Regula Útját, meg tudtam fogalmazni a saját életem regulájában is azokat a főbb pontokat, amelyek szerint az Istenhez vezető úton szeretnék járni. Sikerült felismerni az életemben azokat az értékeket, amelyeket mind-mind ajándékba kaptam a jó Isten és a körülöttem lévők által, és megszületett bennem egy mély elhatározás, hogy ezen értékek mentén elindulok egy olyan új úton, amely Istenhez vezet” – mondta Bogi, a találkozó egyik résztvevője.

,,Nagyon szeretem a ferences programokat, mert úgy érzem, hogy a testvérek a fiatalok lelkébe látnak, és Szent Ferenc példáját követve egy olyan lelki élményt tudnak biztosítani számunkra, amilyent eddig sehol máshol nem kaptam meg. Rengeteg olyan ferences ifjúsági program volt, amely megérintett lelkileg, ez alól a FITT sem különb. Megérint a ferences lelkiség és az, hogy a ferencesek által közelebb kerülhetek Istenhez” – hangsúlyozta Előd a találkozó egy másik résztvevője.

,,Az idén azért jelentkeztem a FITT-re, mert a Somlyói Ferences Ifjúsági közösség tagjaival úgy döntöttünk, hogy együtt veszünk részt ezen a hétvégén. Személy szerint jól esik lelkileg töltődni így a nagyböjtben, de közösségi szinten azért is jó ez a találkozó, mert összeráz, illetve gazdagítja a csapatszellemet és a közösségi örömöket gazdagítja” – mondta Csillcsu, a Csíksomlyói Ferences Ifjúság csoport egyik tagja.

A FITT vasárnap szentmisével és közös ebéddel zárult. A két évtizedes találkozó születésnapi tortáján a gyertyákat is elfújták a fiatalok.

A találkozó szervezését a Communitas Alapítvány, Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Egyházi és NemzetiségiKapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap

támogatta. A szervezők ezúton is hálásan köszönik a támogatást!

További ferences ifjúsági programok 2023-ban:

Szent három nap: Kolozsvár, április 5-7.
Lány tábor: Assisi/Foligno, április 10-16.
Ferences Ösvény 1.: Gyergyószárhegy, május 5-7.
Zsolozsmatábor: Gyergyószárhegy, június 22-25.
Assisi Szent Ferenc Iskolája: Csíksomlyó, július 13-16.
FerBit (Ferences Biciklitúra): Máriapócs – Csíksomlyó, július 22-30.
FerIZa (Ferences Ifjúsági Zarándoklat): július 20-25.
Világifjúsági találkozó: Lisszabon, július 30. – augusztus 8.
Fiú_Csapat_Tábor: Assisi, augusztus 21-28
Ferences Ösvény 2.: Gyergyószárhegy, szeptember 15-17.
Ferences Ösvény 3.: Gyergyószárhegy, október 6-8.
10 Parancsolat-Katekézissorozat: Kolozsvár, október 9. (első alkalom)
Keresem az Utam: hivatástisztázó hétvége: október 20-22.
Adventi lelki hétvége: Székelyudvarhely, december 15-17.
Ferences szilveszter: Kolozsvár, december 31.

További részletek és folyamatosan frissülő információk a ferencesprogramok.ro weboldalon, illetve a Ferences programok Facebook-oldalon is olvashatók.

Bíró István ferences sajtóreferens