Egy éve működik a máramarosszigeti menekültsegítő központ

0
758
Nyelvlecke a menekültek számára. Fotók: Szatmári Egyházmegyei Caritas

Azonnali segítségnyújtással és alapszolgáltatásokkal indult a Ioan Mihaly de Apșa utca 17. szám alatt található szociális intézmény, amely jelenleg a nyelvtanulás és a munkába állás terén is támogatja az ukrán menekülteket.

A háború elől menekülő ukrán emberek nehézségeinek enyhítése céljából nyitotta meg kapuit 2022. március 7-én a máramarosszigeti menekültsegítő központ. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által az Ismerd meg Őket, Ne Diszkrimináld Egyesülettel partnerségben alapított szociális intézmény működése első hónapjaiban azonnali segítséget nyújtott tartós élelmiszerek és higiéniai termékek formájában, biztosította a ruhamosást és szárítást, segített a biztonságos szálláskeresésben, és gyermekmegőrzőt is működtetett.

Idővel egyre több ukrán állampolgár döntött úgy, hogy egyelőre nem tér vissza hazájába, hanem Máramarosszigeten vagy annak környékén próbál meg új életet kezdeni. Alkalmazkodva az ellátottak részéről érkező igényekhez, az intézmény új szolgáltatásokkal bővítette palettáját: román nyelvleckékkel, gyermekprogramokkal, a munkába állásra való felkészítéssel.

A menekültsegítő központ felszerelését, valamint a programok biztosítását a Segélyfelhívás Ukrajnáért elnevezésű projekt tette lehetővé, melynek gyakorlatba ültetője a Szatmári Egyházmegyei Caritas, finanszírozója pedig a Romániai Caritas Konföderáció révén a Caritas Internationalis Hálózat. A projektnek köszönhetően nemcsak Máramarosszigeten, hanem Nagybányán és Szatmárnémetiben is sikerült biztosítani az anyagi kereteket ahhoz, hogy a Caritas több síkon is párhuzamosan támogathassa az említett három településen, illetve azok közelében elszállásolt ukrán menekülteket. Az előző év folyamán a Segélyfelhívás Ukrajnáért projekt révén 459 ukrán menekült kapott tájékoztatást és részesült tanácsadásban, 129 személy részére biztosított a szervezet alapélelmiszer-vásárlásra felhasználható kuponokat, 51 gyermek vett részt kreatív kikapcsolódást biztosító programokon, 67 személy látogatta a román nyelvórákat, 8 gyermek számára biztosította a Caritas a körülményeket az online iskolai órákon való részvételhez, 45 család vette igénybe Szigeten rendszeresen a ruhamosás- és szárítás szolgáltatást, 11 személy számára pedig sikerült munkahelyet találni.

A szigeti menekültsegítő központ a továbbiakban is segíti majd a municípiumban, illetve annak környékén elszállásolt ukrán embereket, szolgáltatásait folyamatosan hozzáigazítva az ellátottak igényeihez.

Palincas Erika