Van kiút

0
431

Van kiút a gödörből. A kivezető út lassú, naponta megtett lépésekből áll. Folyamat, amelyet az Atya egyénre szabottan, egyedülálló módon tervezett meg. Csak épp ne ess kétségbe! Ne add fel! Isten veled van.

A gyerekek csodálatosan különbözőek. Amikor a fiunk kilenc hónapos volt, elkezdte felhúzni magát minden bútordarabra, amit csak talált. Egészen addig manőverezett otthonunkban, amíg meg nem tette az első lépéseit… egyedül. Csak néhány centiméteres lépés volt, de úgy ünnepeltük, mintha maratont futott volna. A lányunknak más terve volt. Tíz hónapos korában felállt, körülnézett, és átgázolt a szobán. Mindketten fiatal felnőttek ma már, rendkívül jól haladnak az életben, de mindketten apró lépésekkel kezdték… Mindketten a maguk módján.

Senki sem lesz depressziós egyik napról a másikra, és senki sem győzi le a depressziót egyik napról a másikra. A gödörből kivezető út egy folyamat, amely lépésekből áll, amelyet Atyánk egyedülálló módon tervezett meg.

Először is várnunk kell. A zsoltáros egyszerűen azt mondja: „vártam”. A várakozás nem passzív. A várakozás a felkészülés, a pihenés és a gyógyulás ideje.

„Neked adom a sötétség kincseit, az elrejtett drágaságokat, hogy megtudd: én vagyok az Úr, aki téged néven szólított, Izráel Istene.” (Izajás 45,3)

Ez a vers azt mondja, hogy Atyánk előttünk jár, és minden sötét pillanatban elásott egy kincset vagy elraktározott egy titkot. Vannak dolgok, amelyeket nem lehet a fényben megtudni. A depresszió gödre az életemben védelmi háló lett, figyelmeztető lámpa, hogy valami nincs rendben vagy nincs egyensúlyban. Várni azt jelenti, hogy elfogadjuk a mélységet, tudva, hogy a javunkat szolgálja.

Másodszor, nyíltnak kell lennünk. Az érzelmi egészség az érzelmi integritással kezdődik. Amikor a klinikai depresszió először megjelent az életemben, a férjem vezető állásban volt. Úgy döntöttünk, hogy ahhoz, hogy feddhetetlenek maradjunk, valódinak, hitelesnek kell lennünk. Megosztottuk a csatámat a munkatársakkal. Igen, kockázatot vállaltunk, de fontos leckét tanultunk. A megosztott teher könnyebb terhet jelent, mert arra lettünk teremtve, hogy szükségünk legyen egymásra.

Harmadszor, csendben kell lennünk. Annyira belemerülhetünk a mindennapi életünkbe, hogy nem tudunk Istennel időt tölteni. Minél elfoglaltabbak vagyunk, annál több csendre van szükségünk. A depresszióban töltött két év alatt nemcsak feladtam minden vezetői szerepemet, de időnként még a templomi közösségbe sem tudtam elmenni a pánikrohamok miatt. Viszont az Atya egy fontos igazságra tanított meg. Őt jobban érdekli, hogy ki vagyok, mint az, hogy mit teszek. Szereti, ha a lábánál ülök.

Negyedszer, segítségért kell kiáltanunk. Isten várja, hogy meghallja a hangunkat; és amikor kiáltunk hozzá, ő rohan. Az Igén, az imádságon és az ő népén keresztül.

Isten orvosokon és lelkigondozókon keresztül is működik. A depresszió gyakran fizikai problémában gyökerezik, amelynek orvoslásához gyógyszeres kezelésre van szükség. A gyógyszer nem szünteti meg a depressziót, de kiegyenlíti a játékteret, így bármi is váltja ki a depressziót, kezelhetővé válik. A keresztény tanácsadók Isten ajándékai. Isten a barátokon és családtagokon keresztül is működik, hogy bátorítson és segítsen minket. Ne félj segítséget kérni, és ne légy túl büszke ahhoz, hogy elfogadd.

Végül türelmesnek kell lennünk. Sok évembe telt, mire eljutottam a mélypontra, és két évembe telt, mire kimásztam a gödörből. Még mindig küzdök a depresszióval. Kértem Istent, hogy szabadítson meg, de ő azt mondta: „Nem”. A depresszió összetörve tart engem. Bármi, ami miatt Istenhez kiáltok, áldásnak számíthat. Amikor önmagunk végére érünk, Isten akkor kezd munkálkodni.

Nem tudom, hogy épp egy gödörben vagy-e és segítségre van-e szükséged, vagy egy szeretted éli meg ugyanezt. Ne ess kétségbe! Ne add fel! Isten veled van.

Atyám, a szívem tele van káosszal és zűrzavarral. Úgy érzem, mintha belefulladnék a körülményeimbe. Szükségem van arra az erőre és békére, amit csak te adhatsz. Most úgy döntök, hogy megpihenek benned, bízva abban, hogy kivezetsz a sötétségből. Jézus nevében. Ámen.

Segítő kérdések: Küzdesz a sötétséggel életed bármely területén? Át tudod-e adni mindegyiket Istennek, kérve őt, hogy hozzon világosságot a szívedbe és békét az elmédbe?

Forrás: Mary Southerland, Out of the Darkness and Into the Light

MEGOSZTÁS