Inter névvel szervezték meg az első városi katolikus ifjúsági órát Gyergyószentmiklóson

0
364
Fotók: az esemény felvételei

A „között” szavunk latin megfelelőjének – inter – ernyője alatt szerveztük meg március 3-án Gyergyószentmiklós első városi katolikus ifjúsági óráját, amelynek helyszíne a Szent István-plébánia nagyterme volt. Az esemény célja egy közös tér kiépítése a város három plébániai-ifjúsági közösségével, gazdagítva a fiatalok kapcsolatait és hittanulásuk élményét.

Az imádságot, valamint a közös ismerkedésre és hangulatfokozásra szolgáló játékarzenált tanítás követte, majd kiscsoportos foglalkozások által a jelenlévők rátekinthettek ragaszkodásaikra és örömeikre, szívlekötőkre és felszabadítókra.

A mintegy harminc lelkes fiatal részvételével zajló rendhagyó „hittanóra” mentora Luka Gabriella hittanár volt, aki nagyböjt lévén a tiszta szív fontosságáról, értékének nagyságáról beszélt. Kiemelte: úton vagyunk a szívünkhöz, és ezen az úton számtalan akadályba is ütközünk. Mennyire fontos lenne nem leragadni az akadályok okozta sebesüléseknél, hanem haladni előre, a Szentlélek dinamizmusát hasznosítva. Hozzátette: nem magától értetődő, hogy a szívünk tiszta. A mindennapok, kapcsolataink és döntéseink sokszor beszennyezik az Istentől kapott tisztaságot. Vigyázni rá sokszor nem is olyan egyszerű feladat.

A tanítást követően kiscsoportos megbeszélés, feladat következett, majd vendégeink, Kovács József kisszemináriumi spirituális és végzős diákjai – akik Gyergyó környéki iskolapromóción voltak a nap folyamán – meséltek a gyulafehérvári líceumi életről és annak kulisszatitkairól.

A közös záróimát hálakör előzte meg, majd jókedvű agapé után a folytatás vágyával távoztunk otthonainkba.

Kétségtelen, együtt mindig könnyebb. Jó volt látni, hogy városunkban igény a fiatalok minőségi hit-együttléte, és az építő jellegű barátságok kialakulásában elengedhetetlen a hasonló terek kiépítése. Legyen áldás a nyomán! Folytatjuk!

Jánossi Imre