Közösségi központ nyílt Sepsiszentgyörgyön

0
522
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Nyílt nappal egybekötött sajtótájékoztatón avatták fel február 28-án a sepsiszentgyörgyi Csíki Negyedi Közösségi Szolgáltató Központot, amelynek a működését a szociális támogatási igazgatóságon keresztül a háromszéki városi önkormányzat fogja finanszírozni, a szolgáltatásokat és a különböző programokat pedig a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi munkatársai szervezik, biztosítják.

„A központ célja az, hogy minél közelebb kerüljünk az itt élő családokhoz és ezek problémáihoz, emellett pedig egy olyan barátságos teret akarunk biztosítani, ahol több generáció is otthonra talál” – nyilatkozta Hubbes Kinga, a Caritas regionális koordinátora.

Révbe ért az elmúlt hetek, hónapok kemény munkája, és február 28-án modern, integrált közösségi központot avattak a sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben. Az esemény fontosságát és jelentőség jelezte, hogy a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón jelen volt a háromszéki település alpolgármestere, Tóth-Birtan Csaba, a helyi Szociális Támogatási Igazgatóság vezetője, Szép-Márk Linda, és nem utolsósorban Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas regionális koordinátora.

Első felszólalóként Tóth-Birtan Csaba elmondta, hogy amikor Sepsiszentgyörgyre költözött, a Csíki negyedet tartották a város egyik legszebb negyedének. „Az a tény, hogy most hátrányos helyzetű övezetként tekintünk a Csíki negyedre, az itt lakók számára akár sértő is lehet. Nem tartjuk annak, s Sepsiszentgyörgynek pont olyan kedves, mint az összes többi negyede. Erre utalnak azok a fejlesztések is, amik éppen zajlanak” – jelentette ki az alpolgármester, aki hozzátette, hogy a közösségi szolgáltatási központ létrehozása is a Csíki negyed fejlesztési stratégiájának része. Elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonát képezi a központnak otthont adó helyiség (Otthon sétány 34-es tömbházának földszintje), felújítása 513 ezer lejbe került, a bebútorozás, felszerelés további 91 ezer lej volt, amit saját költségvetésből fedeztek. Az önkormányzat a soron következő három esztendő működési költségét is magára vállalta, ebben a Prospera Sepsi projekt révén egy ideig társfinanszírozó a Gyulafehérvári Caritas is (utóbbi lejárta után a teljes költséget a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak kell átvállalnia).

A Szociális Támogatási Igazgatóság vezetőjeként Szép-Márk Linda arról tájékoztatott, hogy az általa vezetett intézmény egy munkatársa heti két alkalommal (kedden délelőtt és csütörtökön délután) ügyfélfogadó szolgálatot teljesít majd a központban, amit egyébként a Caritas szolgáltatásai fogják belakni. Ezekhez az igazgatóság kiegészítő és feltérképező szolgáltatásként fog csatlakozni, ám egy segítőbeszélgetésről, krízisintervencióról szóló szolgáltatást is szeretnének elindítani, elsősorban családok és idősek számára. A jövőbeli terveik között szerepel az is, hogy két egészségügyi asszisztens és egy egészségügyi mediátor különböző orvosi szolgáltatásokat nyújtson majd a Csíki negyediek számára, ezáltal is hidat építve az ott élők között és Sepsiszentgyörgy többi városrésze között.

„Számomra is nagy élmény itt lenni ezen a megnyitón. Mindig egy ilyen központról álmodtunk, és ez most megvalósult” – vette át a szót Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas régiós koordinátora. Szervezetük háromszéki képviselője hangsúlyozta, hogy úgy tekint a központra, mint az együttműködés nagyon sikeres példájára. „Eredményt felmutatni vagy valós szolgáltatásokat létrehozni csak akkor tudunk, hogyha a céljaink közösek. Ezeket együtt kell megálmodjuk és együtt kell örvendjünk annak, ami megvalósult, mert külön-külön nem tudunk olyan mértékben hatással lenni, mint együtt” – tette hozzá. „A központ célja az, hogy minél közelebb kerüljünk az itt élő családokhoz és ezek problémáihoz, emellett pedig egy olyan barátságos teret akarunk biztosítani, ahol több generáció is otthonra talál. Az ellátottaink között nyilván a családok vannak elsősorban, de a gyerekektől egészen az idősekig tervezünk szolgáltatásokat nyújtani. Fontos számukra megszólítani a kisgyerekes családokat, akiknek tudunk majd mondókázó jellegű tevékenységet nyújtani, és a fiatalokat is meg szeretnék szólítani. Már javában zajlanak a tevékenységeink, hiszen heti rendszerességgel foglalkozunk a Csíki negyedi gyerekekkel. Elsődleges célunk az egyéni szociális készségek fejlesztése, ám a központ keretében különböző prevenciós tevékenységeket, családi napokat, sőt gyerektáborokat is tudunk szervezni. Nagyon fontos, hogy a szolgáltatásainkat azokra az igényekre szeretnénk építeni, amelyek a közösségből jönnek. Jómagam is hangsúlyozni akarom, hogy ez a központ egy nyitott tér, ami befogad más kezdeményezéseket is, tehát mi partnerségben szeretnénk dolgozni itt mindenkivel, aki ezért a közösségért és az itt élő családokért dolgozik” – fejtette ki Hubbes Kinga.

A sajtótájékoztató után a Csíki negyedi gyerekek vették át a teret a frissen felavatott közösségi szolgáltató központban és élettel, nevetéssel, kacagással, boldogsággal, vidámsággal teltek meg a helyiség termei. Az idelátogató lurkók felkereshették a központ csodapatikáját, írógéppel írhattak levelet, de egy pék mindennapjaiba is bepillanthattak, hiszen az általuk meggyúrt tésztákat finom mézespogácsává varázsolta a bejárathoz felállított mesés kemence. A folytatásban a Kőszínház független társulás kétszer is bemutatta a Kőleves című előadását, ami a gyerekek és a szülők körében is nagy sikert aratott.

Forrás: Tibodi Ferenc/Gyulafehérvári Caritas