Egy év béke nélkül

0
613

Ukrajna – egy év béke nélkül mottóval a háború áldozataiért, a békéért és az igazságosságért imádkoztak Nagyvárad lakói ma délután az esős időjárás miatt az eredetileg kijelölt helyszín, a Szent László tér helyett a görögkatolikus Szent Miklós-katedrálisban, a helyi Caritas-egyesületek szervezésében, a polgármesteri hivatal támogatásával. Az imaalkalmat Böcskei László megyés püspök és Mihai Vătămănelu görögkatolikus általános helynök vezette.

Az orosz invázió megkezdésének egyéves évfordulója okán meghirdetett eseményt a görögkatolikus és a római katolikus Caritas-egyesületek közösen szervezték, a polgármesteri hivatal támogatásával. Az imaalkalmat Böcskei László megyés püspök és Mihai Vătămănelu görögkatolikus általános helynök vezette, rajtuk kívül röviden szólt még az egybegyűltekhez Antonia Nica nagyváradi alpolgármester, Emilian Pavel alprefektus, Olimpiu Todorean, a görögkatolikus Caritas elnöke, Thomas Hackl, a Romániai Caritas Konföderáció vezetője, valamint a Jeruzsálemből az internet segítségével bejelentkező Virgil Bercea görögkatolikus püspök. Jelen voltak ugyanakkor ukrán menekültek is, és egy vonósnégyes játszott az alkalomhoz illő szerzeményeket.

Elmélkedésében Böcskei László kijelentette: a béke nem szívesség, hanem emberi jog, még akkor is, ha ezt nehezen értik meg Moszkvában, a megmagyarázhatatlan és igazságtalan ukrajnai háború pedig rengeteg fájdalmat és szenvedést okoz. Szent II. János Pál egyik 1991-ben elhangzott imáját mondta el, mely akkor szintén egy nemzetközi fegyveres konfliktus kapcsán csendült fel, és sajnos még mindig aktuális, mert az emberiség semmit sem tanul a múlt hibáiból.

A főpásztor ezután felelevenítette, hogy néhány nappal ezelőtt a Katalin-telepi plébánián találkozott Szkoropádszky Péter és Fülöp János parókusokkal, a beregszászi Szent Panteleimon Görögkatolikus Karitász elnökével, illetve igazgatójával, akik beszámoltak arról, hogyan telnek a hétköznapok Kárpátalján. „Ne fáradjunk abba, hogy amíg számítanak ránk, segítsünk a rászorulókon, kifejezve ezáltal együttérzésünket”, tanácsolta és kérte a nagyváradi egyházmegye főpásztora. Azzal a szentírási szakasszal zárta felszólalását, miszerint „Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni”.

Ciucur-Losonczi Antonius