Meggyilkolták David O’Connell Los Angeles-i segédpüspököt 

0
497

David O’Connellt, Los Angeles segédpüspökét holtan találták február 18-án Los Angeles egyik külvárosában, Hacienda Heights-i otthonában. Halálát lőtt seb okozta. José H. Gomez Los Angeles-i érsek közleményt adott ki, miután a püspök halálát gyilkosságnak nyilvánították: „Mélyen megrázott és elszomorított minket ez a hír.”

Holttestét helyi idő szerint 13 óra körül találták meg a Vianney Szent János katolikus templom közelében. A rendőrség a lehetséges gyanúsítottal vagy indítékkal kapcsolatos részleteket még nem hozott nyilvánosságra.

A Los Angeles-i érsekség gyászolja a néhai David O’Connell püspököt, és arra emlékeztetett, hogy béketeremtőként és a bevándorlók szószólójaként szolgálta az Egyházat.

José H. Gomez Los Angeles-i érsek vasárnap reggel közleményt adott ki, miután a püspök halálát gyilkosságnak nyilvánították: „Mélyen megrázott és elszomorított minket ez a hír.” Egy nappal korábbi közleményében az érsek megdöbbenését és szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy „David O’Connell segédpüspök váratlanul elhunyt. A béke embere volt, szívén viselte a szegények és a bevándorlók sorsát, és szenvedélye volt egy olyan közösség építése, ahol minden emberi élet szentségét és méltóságát tiszteletben tartották és védték”.

Gomez érsek a 69 éves O’Connell püspököt „jóbarátnak” nevezte, aki nagyon fog hiányozni. „Papként és később püspökként negyvenöt éven át szolgált itt Los Angelesben. Dave püspök a mély imádság embere volt, nagy szeretettel mennyei Édesanyánk iránt ” – mondta a főpásztor. Mindenkit arra buzdított, hogy imádkozzon a néhai püspökért és Írországban élő rokonaiért. „A Guadalupei Szűzanya takarja be szeretetének palástjába, az angyalok vezessék a paradicsomba, és nyugodjék békében” – zárta beszédét Gomez érsek.

O’Connell püspök 1953. augusztus 16-án született az írországi Corkban. Teológiát tanult a dublini All Hallows College-ban, és 1979. június 10-én a Los Angeles-i főegyházmegye papjává szentelték fel. Ferenc pápa 2015. június 21-én Los Angeles segédpüspökévé nevezte ki. Halála után a gyászolók gyertyával a kezükben a rózsafüzért imádkozták a gyilkosság helyszíne közelében.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Vatican News / Magyar Kurír