Egykori diákok mentorálják a Csíkszeredai Csángó Kollégium tanulóit

0
819
Fotó (illusztráció): Csíkszeredai Csángó Kollégium/Facebook

A Csíkszeredai Csángó Kollégium a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének az intézménye: olyan moldvai és gyimesi, Bákó megyei diákoknak ad otthont, akik Csíkszereda magyar tannyelvű középiskoláiban tanulnak. Az intézmény mindennapjairól korábban ITT írtunk részletesebben. Különleges, a közösségi működőerőt még inkább összekovácsoló mentorprogramja is van az intézménynek: régi diákok segítik a jelenlegi tanulókat, elsősorban a végzősöket – most erről kérdeztük a kollégium vezetőjét, Ferencz Gabriellát.

„A kollégium mentorprogramját 2021 márciusában hoztam létre, most februárban a harmadik végzős csapatunk vesz részt a mentorálás folyamatában. Az ötlet már régi volt, mindig is foglalkoztatott a folyamat, én magam is több diákot mentoráltam már és nekem is volt szerencsém mentoráltnak lenni diákkoromban. A covid után egyre sürgetőbbnek éreztem, hogy a diákokat minél több oldalról támogassuk, erősítsük, hogy a másfél éves kihagyás után visszataláljanak önmagukhoz, az online oktatás után új tanulási módszereket sajátítsanak el, hogy visszaszokjanak az iskolapadba, tudjanak ismét közösségben élni. Ekkor jött a gondolat, hogy most a legindokoltabb a program beindítása” – magyarázta megkeresésünkre Ferencz Gabriella, az intézmény vezetője. A kollégiumban mindig is voltak érettségi felkészítők, korrepetálások és a nevelők is mindig kiemelt figyelmet fordítanak a végzős diákokra, emellett úgy látják, hogy az érettségit megelőző zsúfolt, elvárásokkal teli időszakon leghitelesebben olyan fiatalok tudják átsegíteni, végigkísérni a végzősöket, akik maguk is átélték ezt az időszakot, sikeresen teljesítették és egyetemen is megállták a helyüket.

„Mentornak olyan volt diákjainkat kértem fel, akik érettségi után egyetemet végeztek, hogy a tanulókat tudják motiválni és konkrét, hasznos információkkal útba igazítani. A mentorok segítenek a tanulásban: tanulási módszerek, érettségi anyagok, pályaorientáció, egyetemek, szakok, vizsgák terén. Igyekeznek lelki támaszt is nyújtani a stresszes időszakokban. Van online és offline találkozás is” – tudtuk meg Ferencz Gabriellától. Vannak mentoraik, akik még tanulnak vagy sokat utaznak, nekik nehezebb a személyes találkozó, ezért ők leginkább online veszik fel a kapcsolatot a fiatalabb diákokkal. De legyen bár távol vagy szemtől-szemben elérhető, rendszeresen, hetente keresik a mentoráltakat a segítők. Ugyanakkor a mentoroknak biztosítanak szakmai hátteret is, ha nekik is szükségük lenne útbaigazításra. Legtöbbjük részt vett a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által szervezett mentorképzésen is. A mentoroknak a szakmai segítséget Orbán Imola pszichológus, a szövetség belső munkatársa biztosítja.

Az évek alatt több régi diák is csatlakozott a programhoz, az idén hat mentor vesz részt benne: Gal Emilia, Fazakas Timaru Carina, Györgyice Livia, Galaczi Gabriella, Hîncu (Lupu) Laura, Botezatu Isa. Fazakas Timaru Carina például ma a csángóknak tartott magyar nyelvű szentmiséket, zarándoklatokat szervezi, tanított magyar nyelvet Pusztinán, tanít gyönyörű csángó népdalokat Ringató-foglalkozásokon, kutatja saját gyökereit, dolgozott már finnországi egyetemen és mesélt nekünk gyermekkoráról, eddigi pályafutásáról, amit ITT olvashatnak el.