Petőfi örök

0
729
Fotók: Sándor Rebeka és Laczkó Vass Róbert hivatalos Facebook-oldala

A csíkszentdomokosi községi könyvtár Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi-programsorozatot indított gyermekeknek és felnőtteknek szánt programpontokkal egyaránt. A programsorozatot a Petőfi live , avagy egy vidám hangú vándorszínész ügyes bajos dolgai című zenés verses előadással indítottuk, amelyre 2023. február 7-én került sor a helyi kultúrotthonban.

A Kolozsvárról érkező művészeket, Laczkó Vass Róbert színművészt és Székely Norbert zongoristát teltház fogadta, nemcsak Domokosról, de más helységekből is érkeztek szép számban érdeklődök. Köszönet jár mindazoknak, akik a közönségtoborzásban hatékonyan részt vettek (pedagógusok, nyugdíjasok, „ifisek”). Több, mint 330-an voltak kíváncsiak a jó hangulatú egy órás előadásra. 

Petőfi Sándor versei sokunk számára ismerősen hangzottak,mégis a különleges előadásmódnak és a minőségi zongorajátéknak köszönhetően szép élményben volt részünk.

A nagyszámú közönség, a hang- és fénytechnika  adta lehetőségek pozitívan hatottak a művészekre. Az előadás alatt történő interakcióknak köszönhetően még élőbbé vált az előadás, a közönség soraiból kikerült Erzsike, István, a költő öccse, de ott volt Szendrei Júlia is. 

Az előadáson elhangzott verseket többféle szempont alapján válogatták ki az előadók, Petőfi Sándor életének minden területéről hangzottak el versek, így nemcsak a forradalmár Petőfit, hanem az ifjú, vagány, szerelmes Petőfit is megismerhettük. Laczkó Vass Róbert szerint Petőfi Sándor egy nagyon vagány ember volt, jó volt az önmarketingje is, rövid élete alatt annyi minden történt vele, mint másokkal soha.

Petőfi Sándor versei közül többet is megzenésítettek,  így korosztálytól függetlenül még közelebb tud kerülni a közönséghez. A művészek elmondása és tapasztalata alapján kiderült, hogy minden közönség más. Más egy színházteremben előadni az egyórás műsort, más egy iskola dísztermében, vagy egy osztályteremben, mert erre is voltpélda. Vannak bevált gesztusok, de helyben, ott és akkor a közönség is változtathat/változtat az előadáson. Ez így történt Csíkszentdomokoson is. Az előadás alatt elhangzó Nemzeti dal című vers sorait közösen mondta a közönség a színművésszel. Jó volt hallani.

A zene, a kiválóan megkomponált zene nagyon sokat hozzátesz az előadáshoz, „szolgálja a szöveget”. Petőfi Sándor verseit könnyű megzenésíteni, mivel dallamosak, árulta el nekünk Székely Norbert zongorista

Előfordul, hogy előadás közben is improvizál, ez is megtörtént, de ebből a közönség semmit se vesz/vett észre. Székely Norbert szerint: „annyi jó magyar vers van, hogy szinte fölösleges (lenne) dalszövegeket, zeneszövegeket írni”. Ady Endre és József Attila versei is feldolgozásra kerültek, de más zenei stílusokkal is szívesen foglakozik. 

Summa summarum, Petőfi verseit így és efféle módon lenne érdemes tanítani. 

Köszönjük Laczkó Vass Róbertnek és Székely Norbertnek az élményt, sok teltházas előadást kívánunk, itt Erdélyben, de külföldön is. Mi visszavárjuk.

Sándor Edit könyvtáros