Csángó bált tartottak Bukarestben magyarfalusi néptáncosokkal

0
200
Fotók: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

A farsangi mulatságok sorából kiemelkedő jelentőségű csángó bál helyszíne volt 2023. február 6-án a bukaresti Petőfi Művelődési Társaság székháza, a Petőfi Ház díszterme. Idén ismét megszervezték az immár hagyományosnak mondható eseményt, amelynek különleges meghívottjai ezúttal a magyarfalusi Kerek Alma Falapi Hagyományőrző Csoport táncosai voltak Iacob Liliana vezetésével.

A csoportot Bálint Róbert, Mihály Zsolt és Pista Ioland zenészek kísérték el. Ők szolgáltatták a tánczenét a fellépéshez és az esti táncmulatsághoz is. Az est fényéhez nagymértékben hozzájárult, hogy az éneklő-táncoló magyarfalusi asszonyok nem mentek üres kézzel a fővárosba: az egész vendégsereget megvacsoráztatták saját készítésű, hagyományos ünnepi galuskával (ez a káposzta- illetve szőlőlevélbe töltött darálthúsos töltike moldvai csángó magyar neve).
A rendezvény házigazdája Buday Richárd, a bukaresti Petőfi Művelődési Társaság elnöke, Bukarest alprefektusa volt, és jelen volt Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, valamint Hegyeli Attila, a szövetség oktatási programjának vezetője is.

A báli idénynek ugyanakkor még koránt sincs vége: a Csontkirály és Babkirály, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége hagyományos farsangzáró rendezvénye még csak ezután, február 18-án következik a bákói Business and Exhibition Center-ben.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége