Liturgikus naptárreform készül Ukrajnában

0
189

A mozgó ünnepeket továbbra is a Julianus-naptár szerint, míg az állandó ünnepeket a továbbiakban a Gergely-naptár szerint tartják az Ukrán Görögkatolikus Egyházban – adta hírül a Vatican News orosz nyelvű szerkesztősége.

2023. szeptember 1-jétől, vagyis a bizánci hagyomány új liturgikus évének kezdetétől az Ukrán Görögkatolikus Egyház a Gergely-naptárt használja az olyan állandó ünnepek megülésére, mint a karácsony, vízkereszt és a szentek liturgikus emléknapjai. Ugyanakkor a húsvétot és a hozzá kapcsolódó mozgó ünnepeket továbbra is a Juliánus-naptár számítása szerint tartják.

Az ukrán görögkatolikus püspökök szinódusának döntését (február első nspjaiban üléseztek) az egyház prímása, Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek jelentette be február 6-án, az Élő TV adásában. A határozat Ukrajna területére vonatkozik.

Azok a közösségek és plébániák, amelyek úgy gondolják, hogy még nem állnak készen egy ilyen lépés megtételére, engedélyt kaphatnak az egyházmegye püspökétől, hogy legkésőbb 2025-ig térjenek át az új liturgikus naptárra.

A döntés indokait ismertetve az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője elmondta, hogy egészen a közelmúltig a naptár kérdése vitákat váltott ki. Az elmúlt év során azonban ez a döntés fokozatosan érlelődött az ukránok körében. „Ma – mondta – hívek többsége, mintegy 90 százaléka ezt a reformot támogatja.”

A húsvétot továbbra is az ortodoxokkal együtt ünneplik, a legmagasabb szintű tárgyalások pozitív kimenetelének reményében, a niceai zsinat 2025-ben megünneplendő 1700. évfordulója alkalmából, hogy megtalálják a közös dátumot, amikor minden keresztény közösen ünnepelheti az év legfontosabb liturgikus ünnepét.

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye 2023. szeptember 1-jétől tervez áttérni a Gergely-naptár szerinti liturgikus naptárra; erről hivatalosan február 10-én döntenek az egyházmegye ülésén. Az egyházmegye adminisztrátora, Luscsák Nílus püspök szerint a hívek több mint 90 százaléka szeretne áttérni a Gergely-naptárra.

„Az Ukrán Görögkatolikus Egyház zsinata után Szvjatoszlav nagyérsek azt nyilatkozta, hogy az összes püspök egyhangúlag a Gergely-naptár mellett szavazott” – mondja Luscsák Nílus püspök. Az új naptárra való áttérésről szóló döntést hivatalosan az Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye ülésén kell jóváhagyni, amely nem része az Ukrán Görögkatolikus Egyház struktúráinak, továbbra is „saját jogú” (sui iuris), külön egyházi egység. „Egyházmegyei esperesi gyűlést tartunk, ahol végleg eldöntjük, hogyan lehetne ezt a legjobban végrehajtani. Szeretnénk elérni, hogy a zsinat elfogadja: szeptember 1-jétől áttérünk a Gergely-naptárra, mivel az egyházi év szeptember 1-jén kezdődik” – mondta a püspök. „Ha vannak olyan közösségek, amelyek ki akarnak tartani a Juliánus-naptár mellett, akkor ezt nem fogjuk ellenezni, mert számunkra a legfontosabb a hívek döntése” – mondta Luscsák Nílus püspök.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: Vatican News orosz nyelvű szerkesztőségeCredo.pro, Magyar Kurír