A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a mínuszos éjszakákban is segítenek

0
174
Fotók: Gönczy Tamás

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat helyi önkéntesei már túl vannak az első éjszakai műszakon, hajléktalan embereket kutatnak fel Szatmárnémetiben, így segítve nekik túlélni a fagyos éjszakákat. Beszámolójukkal képet kapunk arról, általában hogyan alakul az önkéntesek egy éjszakája a hideg időkben.

Az önkéntesek programja ilyenkor a következőképpen alakul: este 10 órakor az önkéntesek találkoznak a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén. A forró tea, szendvics és takarók már be vannak készítve, a szervezet fiatal önkéntesei gondoskodtak ezekről. Rövid megbeszélés következik arról, ki hova megy és kivel, kiemelve ezzel azokat a helyeket, ahol a korábbi tapasztalatok szerint voltak már hajléktalan emberek. Megkönnyíti a munkát Nicu Cret jelenléte is, aki a Szatmárnémeti Sürgősségi Szociális Központ vezetője, legtöbb esetben névről ismeri a hajléktalan embereket.

Majd este 11-kor az önkéntesek két csapatban elindulnak. A híd mindkét oldalát lefedve keresik a hajléktalan embereket. Ilyenkor a tél egy teljesen másik oldalával lehet találkozni, a dermesztő fagy és hideg tényleg nagyon nehezen viselhető el.

Éjfél: a hó most jól jön, a lábnyomok segítenek megtalálni a helyeket, különösen a város elhagyatottabb részein. Az önkéntesek beszélgetnek, de végig kellő komolysággal végzik a dolgukat. Éjjel 2 órakor a szendvicsek és takarók célba értek, a hajléktalan emberek a teának örülnek a legjobban, az egyiket megisszák, a másikat pedig a paplan alá teszik, így is melegítik magukat.

Valamikor 3 óra után a csapatok újra találkoznak egymással a Máltai Szeretetszolgálat székhelyén. Rövid kiértékelő, megbeszélés következik az éjszaka folyamán történtekről. Megrázó és néha hihetetlen dolgokkal találkoznak, jó ezeket együtt átbeszélni, így könnyebb feldolgozni az éjszaka meghökkentő történeteit.

Ezeken az éjszakákon az önkéntesek felkavaró és olykor hihetetlen történetekkel találkoznak. Kérjük, kövessék figyelemmel tevékenységünket FB-on (https://www.facebook.com/maltez.satumare) és instagramon (@maltez.satumare).

Gyenes Kincső, Máltai Szeretetszolgálat